Premenstrüel sendrom belirtilerinin aleksitimi, öfke ve sosyodemografik özellikler ile iliskisi
The relationship between the symptoms of premenstrual syndrome and alexithymia, anger and sociodemographic characteristics.
  1. Tez No: 508443
  2. Yazar: İLKE AYDOĞMUŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURPER ERBERK ÖZEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Premenstrüel sendrom, aleksitimi, öfke, sosyodemografik özellikler, Premenstrual syndrome, alexithymia, anger, sociodemographic characteristics
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Premenstrüel sendrom?, menstrüel siklusun geç luteal fazı sırasında ortaya çıkan ve menstrüasyonun baslaması ile kısa sürede yatısan, çesitli duygusal, fiziksel ve davranıssal belirtileri tanımlamak amacıyla kullanılan genel bir terimdir. Premenstrüel sendrom belirtileri üreme çağındaki kadınlarda yaygın olarak görülmektedir. Ancak, etiyolojisindeki belirsizlikler ve tanısında yasanan güçlükler nedeniyle yeterince tanınıp tedavi edilememektedir. Önceki yayınlar, premenstrüel sendrom ile aleksitimi ve öfke arasında bir iliski olabileceğini düsündürse de bu konuda ülkemizde yapılan arastırma sayısı oldukça kısıtlıdır. Bu çalısmada ise,üreme çağındaki kadınlarda, premenstrüel sendromun aleksitimi, öfke ve birtakım sosyodemografik özellikler ile iliskisinin değerlendirilmesi amaçlanmıstır. Arastırma, 16?45 yas arası, basit rastgele örneklem yolu ile seçilen, 200 kadın katılımcı ile yürütülmüstür. Katılımcılar, Premenstrüel Değerlendirme Formu, Toronto Aleksitimi Ölçeği, Spielberger Sürekli Öfke ve Öfke ?fade Tarzı Ölçeği, Bedensel Duyumları Abartma Ölçeği, Belirti Yorumlama Anketi, Beck Depresyon Envanteri ve Beck Anksiyete Envanteri'ni içeren testler ile değerlendirilmistir. Premenstrüel sendrom tanısı için DSM-IV'te önerilen belirtilerin vesosyodemografik özelliklerin belirlenebilmesi için ise arastırma için hazırlanan anket formları kullanılmıstır. Katılımcılar, Premenstrüel Değerlendirme Formu puanlarına göre ?olası premenstrüel sendromu olanlar? ve ?premenstrüel sendromu olmayanlar?olmak üzere iki alt gruba ayrılmıstır. Olası premenstrüel sendrom grubu ile medenî durum ve psikiyatrik hastalık öyküsü arasında istatistiksel olarak anlamlı bir iliski olduğu gözlenmistir. Bekârlarda ve öyküsünde psikiyatrik hastalığı olanlarda, olasıpremenstrüel sendromun daha fazla görüldüğü saptanmıstır. Olası premenstrüel sendrom grubunda, Toronto Aleksitimi Ölçeği, Sürekli Öfke Alt Ölçeği, Öfke Dısa Alt Ölçeği puanlarının daha yüksek, Öfke Kontrol Alt Ölçeği puanlarının ise daha düsük olduğu tespit edilmistir. Çalısma sonuçlarımız, tüm sınırlılıklara rağmen, premenstrüel sendromun yordayıcılarının kesin olarak belirlenebilmesi için daha fazla sayıda nitelikli çalısmaya gereksinim olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Premenstrual syndrome? is a general term used to define a variety of emotional, physical, and behavioral symptoms that occur during the luteal phase of the menstrual cycle and subside with the onset of menstruation. The symptoms of premenstrual syndrome are common among the women at reproductive age. However, it is mostly ignored because of having unclear etiology and the diagnostic difficulties. While previous studies suggest that there is an association between alexithymia, anger, and premenstrual syndrome, there are only a limited number of studies in this field in our country. Hence, the present study is intended to investigate the relationship between premenstrual syndrome and alexithymia, anger, and sociodemographic characteristics in women at reproductive age. This study was carried out with 200 randomly selected females between ages of 16 and 45 years. The subjects were assessed with the self-assessment tests including the Premenstrual Assessment Form, the Toronto Alexithymia Scale, the Spielberger State-Trait Anger Expression Inventory, the Somatosensory Amplification Scale, the Symptom Interpretation Questionnaire, the Beck Anxiety Inventory, the Beck Depression Inventory and self-assessment questionnaires for recording the sociodemographic characteristics and the criteria proposed by the diagnostic and statistical manual of mental disorders for premenstrual syndrome. Subjects were brought under subgroups of ?likely to have premenstrual syndrome? and ?not likely to have premenstrual syndrome? based on the scores of the Premenstrual Assessment Form. The probable premenstrual syndrome group was significantly associated with the marital status and the history of psychiatric disorder. The subjects with a history of psychiatric disorder and who are single were reported higher prevalence of probable premenstrual syndrome. The probable premenstrual syndrome group was reported significantly higher scores on the Toronto Alexithymia Scale, Trait Anger Subscale, Anger-out Subscale, but lower scores on the Anger-control Subscale. Despite all the limitations, the results of this study suggest that more high quality studies are needed to determine the precise predictors of premenstrual syndrome.