Coracoacromial bileşkenin anatomisi ve klinik önemi
The anatomy and cli̇ni̇cal i̇mportance of coracoacromi̇al arch
  1. Tez No: 508488
  2. Yazar: YUSUF MISTIK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET CEM BOZKURT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Morfoloji, Morphology
  6. Anahtar Kelimeler: Coracoacromial bileşk e, ligamentum coracoacromiale, impingement sendromu, Coracoacromial arch, ligamentum coracoacromiale, impingement syndrome
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Omuz ağrısı kas-iskelet sistemine ait en s ık rastlanan bulguladan biridir ve omuz ağrlSlnln en sık sebeplerinden biri de impingement sendromudur. Bu çalışmada başta, başta impingement sendromu olmak üzere farklı omuz patolojilerine neden olabilecek coracoacromial bileşkenin anatomisi incelendi. Bu amaçla i 00 kuru scapula üzerinde kemik yapılarla ilgili morfometrik ölçümler yapıldı. On iki omuzda kadavra diseksiyonu ile ligamentum coracoacromiale'nin morfolojik özellikleri incelendi. Buna göre 8 olguda tek parçalı ( 7 quadranguler, i broad tip), 2 olguda iki parçalı , ligamentum coracoacromiale tespit edildi. İki olguda ise literatürde hiç tanımlanınamış ligamentum coracoacromiale bulundu. Coracoacromial bileşkeyi oluşturan farklı yapıların, varyasyonlarınlll bilinmesi, hem bölgeyle ilgili cerrahi girişimler açısından, hem de omuz patolojilerine neden olabilmesi açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
One of the most comman symptoms muscle and scelaton syslem is shoulder pain and one of the reason of lhe shoulder pain is impingement syndrom .ın this researchment fırstly impigemenı syndrom and then anatomy of other coracoacromial arch that can cause different shoulder pathologies were i nvestigated. For this aim morfometric measurements which is releated with bone structure, was done on 100 dry scapula. Cadaveric disections and morfologic properties of ligamentum coracoacromiale was investigaıed on 12 shoulder. According to this in 8 case single part (7quadrangular, i broad type), in two case two part ligamentum coracoacromiale is detected. And in two case ligameııtum coracoacromiale was delected which has never seen in lilerature. Knowing the variations of different structure thal builts coracoacromial arch is importanı nol only in surgery attempions on the region bul a1so iı may be caused shoulder palology.