İnsülin direnci olan ve insülin direnci olmayan polikistik over sendrom'lu (PKOS'lu) hastalarda serum salusin-β düzeylerinin incelenmesi
Investigation of serum salusin-β levels in patients with polycystic ovarian syndrome (PCOS) with and without insulin resistance,
- Tez No: 508514
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ RIZA KIZILER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Polikistik over, Hiperandrojenizm, Ġnsülin Direnci, Salusin-β
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kardiyovasküler Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
KARBUZ, E. İnsülin Direnci Olan ve İnsülin Direnci Olmayan Polikistik Over Sendrom'lu (PKOS'lu) Hastalarda Serum Salusin-β Düzeylerinin İncelenmesi, Namık Kemal Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Kardiyovasküler Fizyoloji Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Tekirdağ, 2018. PKOS; hipotalamus, hipofiz, over ekseni arasındaki etkileşimlerin bozulması sonucu reprodüktif çağda oligo/anovulasyon, hiperandrojenizm ve kistik over bulgularıyla ortaya çıkan endokrin bozukluktur. İnsülin direnci, hiperandrojenemi ve dislipidemi gibi faktörler PKOS'da kardiyovasküler hastalık riskini arttırmaktadır. Son çalışmalar salusinlerin kardiyovasküler sistemi etkileyen yeni bir düzenleyici peptid sınıfı oluşturabileceğini göstermektedir. Ayrıca salusin-β'nın hipotansif ve ateroskleroza karşı koruyucu etkisi bilinmektedir. Yapılan bir çalışmada kontrol grubuna göre PKOS'lu hastalarda salusin-α ve salusin-β düzeyleri yüksek bulunmuştur. Ancak insülin direnci olmayan PKOS ve insülin dirençli PKOS ile salusin-β arasında ilişki bilinmemektedir. Biz de çalışmamızda salusin-β'nın insülin direnci olan PKOS ve insülin direnci olmayan PKOS'lu bireylere etkilerini araştırmayı amaçladık. Çalışmamıza PKOS tanısı almış 44 olgu ile 20 sağlıklı olgu dahil edildi. Hasta ve kontrol grubu HOMA-IR 2.7'den küçük olanlar“insülin direnci olmayan”, HOMA-IR 2.7 ve üzeri olanlar“insülin direnci olan”olmak üzere iki alt gruba ayrıldı. Hasta ve kontrol grubunun demografik özellikleri belirlendi. Tüm bireylerde serum glukoz, insülin, FSH, LH, total testesteron, DHEA-S, total kolesterol, TG, LDL, HDL düzeyleri incelendi. Salusin-β düzeyleri çalışıldı. Alt gruplar düzeyinde karşılaştırılmalar yapıldı. Salusin-β düzeyi PKOS'lu olgularda kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek bulundu (p < 0,01). PKOS ile PKOS+IR grupları arasında salusin-β düzeyi açısından anlamlı fark saptanmadı. Sonuçların daha iyi olarak ortaya çıkarabilmesi için daha fazla sayıdaki gruplarla prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
KARBUZ, E. Investigation of Serum Salusin-β Levels in Patients with Polycystic Ovarian Syndrome (PCOS) with and without Insulin Resistance, Namık Kemal University Institute of Health Sciences Department of Cardiovascular PhysiologyMasters Thesis, Tekirdağ, 2018. PCOS is an endocrine disorder with findings of oligo/anovulation, hyperandrogenism and cystic ovarian symptoms in the reproductive period due to disrupted interaction between the hypothalamus, pituitary, ovarian axis. Factors like insulin resistance, hyperandrogenemia and dyslipidemia increase the cardiovascular risks of PCOS. Recent studies have shown that salusins form a new regulatory peptide class affecting the cardiovascular system. Additionally, it is known that salusin-β has protective effects against hypotension and atherosclerosis. One study found PCOS patients had higher salusin-α and salusin-β levels compared to a control group. However, there is no known relationship between PCOS without insulin resistance and insulin-resistant PCOS withsalusin-β. In our study we aimed to research the effects ofsalusin-β in individuals with insulin-resistant PCOS and PCOS without insulin resistance. Our study included 44 cases with PCOS diagnosis and 20 healthy cases. The patient and control group were divided into two subgroups as those with HOMA-IR less than 2.7 in the“non-insulin resistant”and those with HOMA-IR above 2.7 in the“insulin-resistant”groups. The demographic characteristics of patient and control groups were determined. All individuals had serum glucose, insulin, FSH, LH, total testosterone, DHEA-S, total cholesterol, TG, LDL, and HDL levels investigated. Salusin-β levels were studies. Comparisons were made at subgroup level.