8. sınıf Türkçe dersi konuşma eğitiminin öğretmen ve öğrenci görüşlerine göre belirlenmesi
The determination of 8. grade turkish lesson speaking education according to students' and teachers' views
  1. Tez No: 508601
  2. Yazar: ERKAN GÜN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EROL AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Konuşma, Konuşma Eğitimi, Türkçe, speaking, speaking education, Turkish
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
Konuşma hayatımızda çok önemli bir yer tutar. Kendimizi ifade etmek için başvurduğumuz en pratik yol konuşmadır.Konuşma bireyin hayattaki statüsünü belirleyen etmenlerden biridir. Ne konuşulduğuna, nasıl konuşulduğuna göre hayat basamaklarının zirvesine çıkılabileceği gibi en dibine de inilebilir. Dört temel dil becerisinden biri olan konuşmaya, eğitim sistemimizde Türkçe dersi öğretim programı içerisinde de yer verilmektedir. Bu sayede öğrencilere okulda konuşma becerisi kazandırılması amaçlanmaktadır. Ancak alanyazında okullardaki bu uygulamaya rehberlik edecek araştırmalar oldukça azdır. Bu araştırmayla bu alandaki eksikliğin giderilmesine bir nebze olsun katkı sağlamak amaçlanmıştır. Türkçe dersinde konuşma becerisinin kazandırılması sırasında karşılaşılan olumsuzluklar ve bu olumsuzlukların giderilmesi maksadıyla yapılması gerekenler tarama yöntemi yoluyla saptanmaya çalışılmıştır. Araştırma, Aksaray ili Merkez ilçesindeki on ilköğretim okulu 8. sınıf öğrencileri ve bu öğrencilerin Türkçe öğretmenleri ile yapılmıştır. Araştırmaya 21 öğretmen ve 201 öğrenci katılmıştır. Veriler öğretmen ve öğrencilere ayrı ayrı uygulanan anketler yoluyla toplanmıştır. Veriler betimsel analiz yöntemiyle incelenmiştir. Araştırma sonunda; öğretmenlerin konuşma eğitimine gereken zamanı istemelerine rağmen ayıramadıkları, etkinlik geliştirmede yetersiz kaldıkları; öğrencilerin ise konuşma eğitiminin öneminin farkında olmadıkları, konuşmalarını geliştirmeye çalışmadıkları sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Speaking takes place in our life in important way. The most practical way to express ourselves is speaking. Speaking is one of the factors determine the status of the person in life. It can be stepped top of life or lowest pert what is spoken or how is spoken. Speaking, which is one of four basic language skills, is given place in teaching programmeof Turkish lesson. In this way, it is aimed that students in the school will gain speaking skill. The researches which lead to this practise in the literature of the schools are too poor. With this work, it is targeted to contribute the decrease of this lackness to some extent. It was tried to detect the negative things which were facted during skill-building of speaking in Turkish lesson and the necessary things to eliminate the negative things by survey study. The research was made with 8. grade students from 10 primary school in Aksaray city, central district and the Turkish teachers of these students. 21 teachers and 201 students joined to the research. The datas were collected through questionnaries which were applied to the teachers and students seperately. The datas obtained were examined with the method of descriptive analysis. In the result of the research; it was resulted that the teachers can't spend necessary time for speaking education although they want, theynremain incapable to developactivity; the students aren't aware of the importance of speaking education and they don't make an effortto develop their speech enough.