6 hafta uygulanan zeybek oyunlarının fiziksel uygunluğa etkisi
The effect of zeybek dance practiced for six weeks on physical fitness
  1. Tez No: 508609
  2. Yazar: EKREM KAÇAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AKSEL ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Halk oyunları, çeviklik, denge, sürat, Folk dance, agility, balance, speed
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Altı Hafta Uygulanan Zeybek Oyunlarının Fiziksel Uygunluğa Etkisi Ekrem KAÇAR, Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü İnciraltı/İzmir, [email protected] ÖZET Bu çalışmanın amacı, kadın üniversite öğrencilerine 6 hafta uygulanan Aydın yöresi zeybek oyunlarının bazı fiziksel uygunluk parametrelerine etkisinin incelenmesidir. Bu çalışma 18-26 yaş aralığında düzenli fiziksel aktivite yapmayan ve daha önce zeybek oyunları eğitimi almamış 22 kişiden oluşan uygulama ve 18 kişiden oluşan kontrol grubu olmak üzere toplam 40 kadın katılımcıdan oluşmuştur. Uygulama grubuna haftada 3 gün 2 saat süreyle toplam 6 hafta maksimal kalp atım sayısı yedeğinin %60-70 şiddetinde -hareket hızında- Aydın yöresi zeybek kadın oyunları çalışmaları yaptırıldı. Katılımcılar tarafından uygulama öncesi ve uygulama sonrası olmak üzere testler iki defa tekrarlandı. Bu ölçümlerde katılımcıların; dikey sıçrama, sürat, çeviklik ve denge ölçümleri alındı. Araştırma bulgularına göre 6 hafta süren Aydın yöresi zeybek kadın oyunları çalışmalarının, grupların test öncesi ve sonrası değerleri karşılaştırıldığında uygulama grubunun 30 m sürat, çeviklik ve denge testleri ölçüm değerlerinde anlamlı düzeyde farklılık gözlemlenirken, dikey sıçrama testi ölçüm değerlerinde değişiklik tespit edilmemiştir. Gruplar arası karşılaştırma yapıldığında ise uygulama grubu lehine 30 m sürat, çeviklik ve denge testleri ölçüm değerlerinde anlamlı bir fark bulunmasına karşın dikey sıçrama testi ölçüm değerlerinde fark tespit edilmemiştir. Elde edilen bulgulara göre, zeybek oyunlarının bazı fiziksel uygunluk değerlerini arttırdığı tespit edilmiştir. Bu sonuçlara göre, bazı fiziksel uygunluk parametrelerinin iyileştirilmesi için uygulanabilecek farklı aktivite yöntemlerinden biri olarak sosyal ve eğlenceli özellikleriyle zeybek oyunları önerilebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effect of the Aydin region zeybek dance applied to female university students for 6 weeks on some physical fitness parameters. This study consisted of a total of 40 female participants, a test group of 22 participants, and a control group of 18 participants who had not had any regular physical activity between the age of 18-26 and who had not received any zeybek dance training before. The test group was practiced Aydin region zeybek women's dance for 3 days a week, with a 2-hour-session each, totally for 6 weeks, with a 60-70% of the maximal heart rate – movement speed. The tests were repeated twice, before and after the application. In these measures, vertical jump, speed, agility, balance measurements were taken. According findings of the research, when the groups' pre-test and post-test scores of the 6-week-Aydın zeybek women's dance training were compared, there were significant differences in the test group's 30 m speed, agility and balance tests measurement values, while there were no significant differences in their vertical jump test measurement values. When the comparisons were made between the groups, there were no significant differences in the vertical jump test measurement values although there were significant differences in the 30 m speed, agility and balance test measurement values on behalf of the test group. According to the findings obtained, it was found that zeybek dance increased some physical fitness values. According to these results, with its social and entertaining features, zeybek dance can be suggested as a different activity method that can be applied in order to improve some physical fitness parameters.