'The story of the wreck': Hauntologic, parodic and chronotopic perspectives in contemporary women's revisionist mythmaking
'The story of the wreck': Çağdaş kadın yazarların revizyonist mitlerine hauntolojik, parodik ve kronotopik bakış
  1. Tez No: 508612
  2. Yazar: YAĞMUR TATAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADRİANA LUMİNİTA RADUCANU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: mitoloji, revizyonist mitleştirme, yapı söküm, çağdaş yazın, kadın yazarlar, parodi, hauntoloji, kronotop, yeniden yazım, metinlerarasılık, mythology, revisionist mythmaking, deconstruction, contemporary fiction, women authors, parody, hauntology, chronotope, rewriting, intertextuality
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu tez, orijinal mitleri enkarne etme, tam potansiyelini keşfetme ve bu hikayeleri ideolojik dayanaklarından ayıklayabilme amacı taşıyan revizyonist mitleştirme geleneğini ve bu mitik hikayeleri yeniden değerlendirme, şifrelerini çözümleme ve yapı söküme tabi tutma metodolojisini araştırmayı amaçlamaktadır. Hauntolojik, parodik ve kronotopik perspektiflerden oluşan üç yönlü bir araştırmayı destekler. Birinci bölüm, farklı yazarlar, şairler, edebi eleştirmenler ve bu kişilerin metinleri aracılığıyla revizyonist mitleştirmeyi açıklamayı amaçlayarak, tezin kuramsal çerçevesini tartışır. İkinci bölüm, Christa Wolf'un, Euripides'in aynı isimli trajedisinin yeniden yorumlaması olan 1998 romanı Medea'yı Derrida'nın hauntoloji kavramı çerçevesinde inceler. Tezin üçüncü bölümü, Margaret Atwood'un The Penelopiad isimli kısa romanı üzerinde çalışarak parodi ve parodik formların çağdaş yazımların mit(siz)leştirilmesindeki rolünü keşfetmeyi amaçlar. Dördüncü ve son bölüm ise, Vergil'in tamamlanmamış Latin destanı olan Aeneid'in epik kahramanın karısı Lavinia'nın anlatımı ile yeniden yazıldığı Lavinia romanını, Bakhtin'in kronotop kavramı doğrultusunda inceler.
Özet (Çeviri)
The present thesis explores the revisionist mythmaking tradition and its methodology of revisiting, decoding and deconstructing mythical and traditional stories in order to incarnate the original myths, discover their full potential, and pick the bones of any kind of ideological underpinnings out of them. It supports a threefold investigation toward the revisionist mythmaking tradition consisting of hauntologic, parodic and the chronotopic perspectives. In the first chapter, I discuss the theoretical framework of this thesis, which aims to explain revisionist mythmaking through different authors, poets and literary critics. The second chapter bases its discussion upon Christa Wolf's 1998 book Medea, a modern retelling of Euripides's tragedy with the same title and brings together Derrida's concept of hauntology and the haunting qualities of the precursor myths. In the third chapter, analyzing Margaret Atwood's The Penelopiad as one of the most-widely known rewritings of the myth of Odysseus, I aim to discover the way parody and parodic forms function in contemporary rewritings through (de)mythologizing the mythical tales. The fourth and the final chapter focuses on a rewriting that supports an authentic textual strategy of revision by Ursula K. Le Guin – Lavinia, recounting Vergil's unfinished Latin epic poem, The Aeneid through the voice of his last wife, Lavinia, with the theoretical framework of Bakhtin's chronotope.