İlköğretim ve ortaokul müzik ders kitaplarındaki şarkıların müzikal öğeler bakımından incelenmesi (1996-2016)
Elementary and middle scholl music teextbook examination in terms of the musical elements of the songs (1996-2016)
  1. Tez No: 508615
  2. Yazar: BURAK ERTEKİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENGİN GÜRPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik, Müzik Eğitimi, Okul şarkısı, Program, Müzik Programı, Music, Music Edication, School Song, Program, Music Program
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu araştırmanın amacı, yapıldığı tarihlerde yürürlükte olan müzik ders kitaplarında yer alan okul şarkılarının özelliklerini yansıtması, çocukların genel gelişim düzeyleri ile okul şarkılarının taşıdığı özellikleri arasındaki uyumu karşılaştırması ve ilköğretim 2.kademe 5. ve 8. sınıflar arasındaki okul şarkıları hakkında içerik bakımından önemli noktalara değinmesi yönüyle önemli olduğu düşünülmektedir. Araştırma ayrıca, 1996-1997 Eğitim-Öğretim yılı ile 2015-2016 Eğitim-Öğretim yılları arasında 2.kademede okutulan kitapların genel bir değerlendirmesidir. Araştırma sonucunda, belirtilen yıllar arasındaki çocuk şarkılarının; tonal yapılarına, ton sayılarına, makamsal yapılarına ve makam adlarına, ritim örneklerine, belirlenen konulara göre konu dağılımını ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. Belirtilen yıllar arasındaki ulaşılan ders kitaplarındaki okul şarkıları SPSS 23 paket programıyla veriler belirlenen alt problemlere göre işlenmiş, işlem sonucunda ortaya çıkan sonuçlar Excel programında grafiklere dönüştürülmüş ve yorumlanmış, SPSS 23 paket programında yapılan çapraz tablolar Word üzerine aktarılıp yorumlanmıştır. Çalışma sonucunda, ders kitaplarının içeriklerinin geliştirilebilmesi ve bu içeriklerin uygulanabilmesine yönelik çözüm önerileri getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research was to compare the characteristics of the school songs in the music textbooks that were in effect at the time of the preparation, to compare the compatibility between the general development levels of the children and the characteristics of the school songs and to point out important points about the content about the school songs between the 5th and 8th grade of elementary school it is thought to be important in direction. The research is also a general evaluation of books taught in the second academic year between 1996-1997 academic year and 2015-2016 academic year. As a result of research; tonal structures, tone names, makams structures and makams names, examole of rhythm, according to the determined subjecet. The school songs in the textbooks reached during the mentioned years were processed according to the sub-problems determined by the SPSS 23 package program. The results of the process were transformed and interpreted in the Excel program and the cross tablings made in SPSS 23 package program were transferred and interpreted on Word. As a result of the study, the solutions of the contests of textbooks and the application og these contents have been proposed.