Otel işletmelerinde algılanan örgütsel destek ve örgüte uyum düzeyinin algılanan hizmet performansı üzerindeki etkisi: Ankara ili örneği
The effects of perceived organizational support and fit to organization on perceived service performance at hotels: A case of Ankara
- Tez No: 508669
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZCAN ZORLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Algılanan Örgütsel Destek, Örgüte Uyum, Algılanan Hizmet Performansı, Perceived Organizational Support, Fit to Organization, Perceived Service Performance
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışmanın temel amacı otel işletmelerinde çalışan bireylerin algıladıkları örgütsel destek ve örgüte uyum düzeylerinin algılanan hizmet performansı üzerindeki etkisinin belirlenmesidir. Çalışmada verilerin toplanmasında nicel araştırma yöntemi olarak anket tekniğinden yararlanılmıştır. Bu kapsamda Şubat ve Mayıs 2018 döneminde Ankara'da faaliyet gösteren dört ve beş yıldızlı otel işletmelerinde görevli 400 katılımcı üzerinde anket gerçekleştirilerek veriler analiz edilmiştir. Araştırma kapsamında tanımlayıcı verilerin analizinde yüzde, frekans, aritmetik ortalama ve standart sapma değerleri kullanılmış; devamında ise geçerlilik (faktör analizi) ve güvenilirlik analizleri gerçekleştirilmiştir. Veri analizinin son aşamasında ise ilişki ölçüm testlerinde korelasyon analizi etki ölçüm testlerinde regresyon analizleri gerçekleştirilerek bulgular yorumlanmıştır. Korelasyon analizi sonuçları algılanan örgütsel destek, örgüte uyum ve hizmet performansı arasında orta-yüksek düzeyde ilişki bulunduğunu ortaya koymuştur. Regresyon analizlerinde ise, örgütsel destek ve örgüte uyum düzeylerinin, algılanan hizmet performansı üzerinde anlamlı bir etkisi olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The primary aim of this study is to determine possible effects of organizational support perceived by hotel staff and their fit to organization level on service performance. In the study, questionnaire forms were used to gather necessary data within the context of quantitative research method. Data was collected from 400 participants who are working four or five-star hotels operating in Ankara, from February to May 2018. Descriptive analyses were performed with frequency and percentage techniques, mean and standard deviation, and then validity (factor analysis) and reliability analysis were performed. On going process of data analysis correlation analysis to regression analysis were performed to measure any possible relations among three construct and to observe any significant effects of organizational support and fit to organization on service performance that perceived by hotel staff. Results of correlation analysis reveal that medium-high relations exist among perceived organizational support, fit to organization and perceived service performance. Also, perceived organizational support and fit to organization of hotel staff significantly affect service performance due to regression analysis results.