Deneysel iskemik inme modelinde etil pirüvat ve n asetil sistein uygulamasının beyinde oluşan iskemi reperfüzyon hasarı üzerine olan koruyucu etkisinin incelenmesi
Investigation of the protective effect of n-acetylcysteine and ethyl pyruvate on cerebral ischemia-reperfusion injury in an experimental ischemic stroke model
- Tez No: 508743
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜHA TÜRKMEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: iskemi reperfüzyon hasarı, nöroprotektif ajan, N asetilsistein, etilpirüvat, akut serebrovasküler olay, trombolitik tedavi, ischemia reperfusion injury, neuroprotective agents, acute ıschemic stroke, N-acetylcysteine, Ethyl pyruvate, thrombolytic therapy
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç: İnme dünyada koroner arter hastalığı ve kanserden sonra üçüncü ana ölüm sebebi olup, sakatlığa yol açan hastalıklar arasında ise birinci sıradadır. Acil servise inme ile başvuran hastaların erken tanısı, tedavi ve komplikasyonların önlenmesi açısından önemlidir. Bu çalışmada NAC ve etilpiruvatın iskemi / reperfüzyon hasarını önlemedeki etkinlğini; SCUBE1, IMA ve MDA ölçümleri ile ve histopatolojik değerlendirme ile göstermeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışma etik kurul izni alındıktan sonra ortalama 250 gr ağırlığında ratlar üzerinde deneysel olarak yapılmıştır. Her bir deney grubunda 7 adet dişi rat olmak üzere toplam 21 adet dişi rat (toplam 3 grup) kullanıldı. Akut iskemi oluşturulan değişik grup ratlarda prosedür sonrasında kan ve doku örnekleri alınmıştır. İskemi oluşturulan ve kontrol grubu ratlarda SCUBE1, İMA, MDA düzeyleri çalışılmış. Elde edilen beyin dokuları histopatolojik olarak incelenmiştir. Bulgular: Grup 1'in ,grup 2 ve grup 3 e göre dejeneratif nöron yüzdesi daha fazladır (p değerleri sırasıyla pa = 0.003, pc =0.003). Grup 3 ve grup 4 arasında da anlamlı fark bulunup (p=0.004), NAC verilen grubun dejeneratif nöron yüzdesi etilpirüvat grubuna göre anlamlı ölçüde düşük olduğu bulundu. Gruplar arası SCUBE1, IMA ve MDA düzeyleri karşılaştırıldığında istatistiksel anlamlı fark bulunmamıştır. Sonuç: Çalışmamızda akut iskemik inmeli hastalarda uygulanan trombolitik tedavi ile birlikte NAC ve etilpirüvatın kullanımının iskemi reperfüzyon hasarını önlediği önlediği sonucuna varılmıştır
Özet (Çeviri)
Aim Stroke is the third major cause of death worldwide after coronary artery disease and cancer, but occupies first place among those diseases resulting in disability. Early diagnosis of patients presenting to the emergency department with stroke is important in terms of treatment and preventing complications. The purpose of this study was to determine the effectiveness of N-acetylcysteine and ethyl pyruvate in preventing ischemia/reperfusion injury with histopathological evaluation and SCUBE1, IMA and MDA measurements. Materials and Methods Following ethical committee approval, the study was performed experimentally on rats weighing a mean 250 gr. Twenty-one female rats were divided into four groups of seven members each. Blood and tissue specimens were collected following the procedure from various rat groups with induced acute ischemia. SCUBE1, IMA and MDA levels were investigated in the induced ischemia and control groups. The brain tissues obtained were examined histopathologically. Results Degenerative neuron percentages were higher in Group 1 compared to groups 2 and 3 (pa = 0.003 and pc =0.003, respectively). A significant difference was also determined between groups 2 and 3 (p=0.003), with degenerative neuron percentages in the group receiving NAC being significantly lower than those in the ethyl pyruvate group. No differences in IMA, SCUBE1 and MDA levels between the all groups. Conclusion We conclude that the use of NAC and ethyl pyruvate together with appropriate thrombolytic therapy in patients with acute ischemic stroke can prevent ischemia-reperfusion injury.