6-18 yaş arası çocuklarda kronik öksürük etiyolojisinin, yaşam kalitesi ve anksiyete düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of chronic cough ethiology, quality of life and anxiety levels in children aged between 6-18 years
  1. Tez No: 508758
  2. Yazar: ARİF İSMET ÇATAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE DİBEK MISIRLIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: kronik öksürük, çocuk, yaşam kalitesi ve kaygı düzeyi, Chronic cough, children, quality of life, anxiety level
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Çocuk Sağlığı ve Has. Hematoloji Onkoloji Eğt. Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Allerjisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Giriş ve Amaç: Kronik öksürük sık karşılaşılan ve etiyolojisinde çeşitli hastalıkların görülebildiği önemli bir problemdir. Spesifik öksürük belirteçleri bizi belirli tanılara yönlendirmekle birlikte nonspesifik öksürük varlığında tanı koyma zorlaşmakta süreç de uzamaktadır. Kronik öksürüğe bağlı olarak; hastaların anksiyete düzeylerini arttığı ayrıca hem hastaların ve hem de ailelerin yaşam kalitelerinin bozulduğu düşünülmektedir. Bu çalışmayla; okul çağında kronik öksürüğü olan çocukların etiyolojilerini ortaya koyup yaşam kalitesi ve anksiyete düzeylerini tedavi öncesi, sonrası ve kontrol grubu ile karşılaştırılmasını amaçladık. Gereç ve Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji Onkoloji Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Alerji poliklinikleri, Göğüs Hastalıkları polikliniği ve Genel Pediatri polikliniklerine başvuran, 4 haftadan daha uzun süredir öksürüğü olan 6-18 yaş arasındaki hastaların hastalık öyküleri, demografik bilgileri, aldıkları tanı ve tedavileri, tedavi öncesi ve sonrasındaki yaşam kalitesi ve anksiyete düzeyleri“Çocuklar İçin Yaşam Kalitesi Ölçeği”ve“Çocuklar İçin Durumluk Sürekli Kaygı Envanteri”yardımıyla belirlendi. Hastalar American College of Chest Physicians (ACCP) yayınlamış olduğu kronik öksürüğe yaklaşım kılavuzu dikkate alınarak değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 82 hastanın yaş ortalaması 10,9 ± 3,8 yıl ve 41' i (%50) erkekti. Hastaların öksürük semptomu 4 hafta ile 20 hafta arasında değişmekteydi. Astım 40 hastada (%48,8) görülerek en sık karşılaştığımız tanı oldu. Bunun yanı sıra 24 hastada (%29,3) uzamış bakteriyel bronşit, 10 hastada (%12,2) görülen postnazal drip sendromu sık görülen diğer hastalıklardı. Ayrıca 4 hastada (%4,9) viral enfeksiyon sonrası uzamış öksürük, 2 hastada (%2,4) GÖRH, 1 hastada vokal kord disfonksiyonu ve 1 hastada da akciğer kitlesi saptandı. Hastaların 40'ına (%48,8) İKS, 28'ine (%34,1) antibiyotik, 14'üne (%17,1) nazal steroid, 6'sına (%7,3) ise PPİ verildi. Tedavi öncesi dönemde, hastaların kendilerinin doldurduğu yaşam kalitesi anketlerine göre psikososyal sağlık toplam puan (PSTP) ve ölçek toplam puanının (ÖTP), kontrol grubundan düşük olduğu, bu durumun tedavi sonrası dönemde değiştiği ve sağlıklı bireylerle benzer düzeye çıktığı saptanmıştır. Tedavi öncesi dönemde, hastaların anne babalarının doldurduğu yaşam kalitesi anketlerine göre fiziksel sağlık toplam puanı (FSTP), PSTP ve ÖTP'nın, kontrol grubundan düşük olduğu, bu durumun tedavi sonrası dönemde değiştiği ve sağlıklı bireylerle benzer düzeye çıktığı saptanmıştır. Anksiyete formu dolduran 8 yaş üzerinde hastalarda; kaygı düzeylerinin sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırıldığında anlamlı düzeyde yüksek olduğu bu durumun çocuklar tedavi olduktan sonra devam ettiği bulundu. Sonuç: Kronik öksürüğe sebep olabilen geniş bir hastalık yelpazesi bulunmaktadır. Çalışmamızda ACCP algoritmasına göre değerlendirdiğimiz hastalarda, en sık sebepler astım ve uzamış bakteriyel bronşit idi. Kronik öksürüğün; çocukların yaşam kalitelerinde azalma, kaygı düzeylerinde ise artışa neden olduğu bulunmuş olup, tedaviyle yaşam kalitesi düzelirken kaygı düzeylerinde değişiklik olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Chronic cough is an important and common problem that can be seen in various diseases in etiology. Specific cough markers direct us to specific diagnosis while non-specific cough is difficult to diagnose and the process is also prolonged. It is thought that chronic cough increases the anxiety level of the patients and reduces the quality of life of the patients and their families. The aim of this study is to determine the etiology of school aged children with chronic cough and compare quality of life and anxiety levels with the control group before and after treatment. Material and Method: Patients aged 6-18 years and have cough more than four weeks who admitted to outpatient clinics of Allergy and Clinical Immunology, Chest Diseases and General Pediatrics outpatient clinic of University of Health Sciences, Ankara Child Health and Diseases Hematology and Oncology Training and Research Hospital included to the study. History, demographic characteristics, diagnosis and treatment of patients were reviewed, quality of life and anxiety level before and after treatment were determined with“Pediatric Quality of life questionnaire”and“ The State-Trait Anxiety inventory”. Patients were evaluated acording to American College of Ches Physicians (ACCP) chronic cough guidelines. The anxiety level was found to be significantly higher in patients over the age of eight. It was observed that this condition continued after the treatment. Conclusion: There are many diseases that cause cronic cough. The most frequent cause were asthma and prolonged bacterial bronchitis in patients evaluated according to ACCP algorithm in this study. It has been found that cronic cough increased anxiety level and decreased quality of the life in children. The quality of life in children improved with treatment but there was no change in the anxiety after the treatment.