Bilgisayar destekli montaj
Computer aided assembly
  1. Tez No: 50876
  2. Yazar: CEM SİNANOĞLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HÜSEYİN RIZA BÖRKLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: CAD, constraint, Parametric Design, Feature Based Design
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Ill ÖZET Bu tez, bilgisayar destekli montaj konusunda yapılan bir araştırma çalışmasını kapsamaktadır. Günümüzde yaygın olarak kullanılan CAD sistemlerinden katı modelciler, parçaların tam konum ve yönlerinin tanımlanması ile montaj işlemini yapmalarına rağmen bu sistemler, tasarımcıya esneklik sağlamakta ve farklı tasarım çözüm alternatiflerinin denenmesini engellemektedir. Bu olumsuzluklar, montajda yer alacak parçaların ilişkisine (sınırlayıcılar) dayalı yaklaşımlar kullanılarak ortadan kaldırılabilir. Böylece monte edilecek parçaların konum ve yönleri, bilgisayar tarafından otomatik belirlenebilecektir. Burada ilişkileri tanımlamak amacıyla iki sınırlayıcı; zıtlık ve eş eksenlilik tanımlanmıştır. Zıtlık; iki parça yüzeyinin birbirine tersfyüzey normal vektörleri zıt) ve eş eksenlilik ise, iki simetrik parça eksenlerinin aynı doğrultuda olmasını gerektirir. Sınırlamaya dayalı bu montaj yaklaşımı, parametrik ve unsur temelli iki farklı tasarım yaklaşımı ile birlikte uygulanarak bazı bilgisayar programları geliştirilmiştir. Parametrik montaj yaklaşımı, parametrik olarak tanımlanan bir grup temel elemanın(makina elemanları), önce belirli konum ve boyutlarda oluşturulması ve daha sonra montaj sınırlayıcıları ile ilişkilendirilmeleri esasına dayanmaktadır. Unsur temelli yaklaşımda ise modeller, bir grup tasarım unsuru kullanılarak geliştirildikten sonra benzer sınırlayıcılar ile ilişkilendirilmekte ve montaj gerçekleştirilmektedir. Yapılan bilgisayar program uygulamaları, 2D, olmakla birlikte aynı yaklaşımlar kolayca 3D' de uygulanabilir. Anahtar Kelimeler : CAD, Sınırlayıcı, Parametrik Tasarım, Unsur Tabanlı Tasarım
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT This thesis includes the research work about computer aided assembly. Geometric modellers which are CAD systems and have widely use, can be used to assemble machine components after defining their exact positions and orientations. However, such systems cannot provide required flexibility for the designer and do not allow him to experiment with various design alternatives. These shortcomings can be overcomed by the use of approaches that are based on the definition of assembly components in terms of their mutual relationships (constraints). Thus, positions and orientations of components existing in an assembly can be determined automatically by the CAD system. For the purpose of definition of relationship, two constraints which, are against and coaxial, have been identified and defined. Against means that two surfaces of two components are against each other (their surface normal vectors are against). It is necessary for coaxial that two axes of two symmetrical components should be coaxial. This constrain based approach has been applied with together both parametric and feature based design approaches for the development of some computer programmes. Parametric assembly approach is based on the definition of some components having chosen positions and sizes and than mutually related each other by means of assembly constrains. Feature based assembly approach is based upon the development of components using designed features, then these components are related each other by constraints and so that assembly can be achieved Although the application done so far include 2D work, it could be easily extended to 3D.