Üniversite öğrencilerinde premenstrual sendromile mental iyi oluş düzeyi arasındaki ilişki
The relationship between premenstrual syndrome and mental well-being level in university students
  1. Tez No: 862762
  2. Yazar: ZEYNEP YARIŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EDA CANGÖL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Premenstruel sendrom, Mental iyi oluş, Menstruasyon, Premenstrual syndrome, Mental well-being, Menstruation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu araştırmada, üniversite öğrencilerinde premenstrual sendrom ile mental iyi oluş düzeyi arasındaki ilişki incelemek amaçlandı. Araştırma, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinde Haziran 2022 - Ocak 2024 tarihleri arasında yapıldı. Araştırmanın evrenini Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi sağlık bilimleri fakültesinde Hemşirelik, Ebelik, AYAY (Acil Yardım Afet Yönetimi bölümü) bölümlerinde okuyan kız öğrenciler oluşturdu. Örneklem büyüklüğünün hesaplanmasında G-power (versiyon 3.1) paket programı kullanıldı ve toplam 567 katılımcı örneklem grubu olarak hesaplandı. Örneklemi araştırmaya alınma kriterlerine uyan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 568 kız öğrenci oluşturdu. Veriler, 24 sorudan oluşan Bireysel Özellikler Formu, Premenstruel Sendrom Ölçeği (PMSÖ) ve Warwick-Edinburgh Mental İyi Oluş Ölçeği (WEMİOÖ) araçları kullanılarak toplandı. İstatistiksel hesaplamalar SPSS yazılımı versiyon 26 ile yapıldı. Üniversite Öğrencisi kızların %73,8 inde PMS olduğu saptandı. Üniversite Öğrencisi kızlarda mental iyi oluşluk düzeyinin 49,96±10,05 olduğu belirlendi. Bu araştırmanın sonucunda öğrencilerin premenstrüel sendrom ve mental iyi oluş düzeyi arasında istatistiksel olarak anlamlı negatif yönlü bir ilişki varlığı olduğu saptandı. Üniversitelerde mental iyilik halini artırmaya yönelik aktivite programlarının oluşturulması ve uygulanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the relationship between premenstrual syndrome and mental well-being of university students. The research was conducted at Çanakkale Onsekiz Mart University between May 2022 and January 2024. The population of the research consisted of female students studying in the Nursing, Midwifery and Ayay departments of Çanakkale Onsekiz Mart University, faculty of health sciences. A total of 567 participants were calculated as the sample group with the help of the G-power (version 3.1) package program, in line with the specified criteria. The sample consisted of 568 female students who met the inclusion criteria and agreed to participate in the research. Data were collected using the Individual Characteristics Form consisting of 24 questions, the Premenstrual Syndrome Scale (PMSS) and the Warwick-Edinburgh Mental Well-Being Scale (WEMIOS). Statistical calculations were made with SPSS software version 26. It was determined that 73.8% of female university students had PMS. The mental well-being level of female university students was determined to be 49.96±10.05. As a result of this research, it was determined that there was a statistically significant negative relationship between students' premenstrual syndrome and mental well-being level. It is recommended to create and implement activity programs to increase mental well-being in universities.