Akupresürün menstrual ağrıya olan etkisi
The effect of acupressure on menstrual pain
  1. Tez No: 554845
  2. Yazar: AYÇA ŞOLT KIRCA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLÜMSER DOLGUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Acupressure, Dysmenorrhea, Primary dysmenorrhea, Midwife
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Dismenore (menstrual ağrı) üreme çağındaki kadınlarda görülen alt abdomen bölgesinde kramp ve zonklayan ağrı şeklinde ortaya çıkan çok yaygın jinekolojik bir şikayettir. Dismenore, özellikle çalışan ve okuyan kadınlarda iş gücü kaybına, okul devamsızlığı ve ciddi ekonomik kayıplara da neden olur. Ebelerin danışanlarını non-invazif girişimsel uygulama ile rahatlatmaları görev, yetki ve sorumlulukları arasında yer almaktadır. Araştırma; primer dismenoresi olan ebelik ve hemşirelik öğrencilerinde, LI4 ve SP6 akupunktur noktalarına uygulanan akupresürün dismenore üzerine olan etkisini belirlemek amacıyla, randomize kontrollü deneysel bir çalışma olarak planlanmıştır. Araştırmanın evrenini; Kasım 2016- Haziran 2017 tarihleri arasında, bir üniversitenin ebelik ve hemşirelik bölümlerinde okuyan 480 kız öğrenci oluşturdu. Araştırmanın örneklemi; power analiz (α=0,05, β= 0,90 güç oranı) ile her bir grup için minimum 38 kişi olarak belirlendi. Araştırma kriterlerine uyan, bilgilendirilmiş onam formunu imzalayan 90 kız öğrenci örnekleme alındı. Veriler, Tanıtıcı Bilgi Formu, Menstruasyon Semptom Ölçeği (MSÖ) ve Görsel Kıyaslama Ölçeği (GKÖ) kullanılarak toplandı. Deney grubuna; müzik eşliğinde 10 dakika boyunca el (LI4) ve ayak (SP6) bölgelerinde bulunan akupunktur noktalarına akupresür uygulandı. Kontrol grubunun; 10 dakika boyunca müzik eşliğinde istirahat ettirilmesi sağlandı. Ağrı değerlendirilmesi GKÖ ile her iki grup için işlemden hemen önce, işlem sonrası, 30., 60. ve 120. dakikada yapıldı. Akupresür uygulanan grubun 30., 60. ve 120.
Özet (Çeviri)
Dysmenorrhea causes which women who are working and students have loss of business power, school absenteeism and serious economic loss. Tasks, authorities, and responsibilities of midwives include relieving their clients with non-invasive interventional practices. This study is a randomized controlled experimental trial that was conducted to determine the effect of acupressure applied to LI4 and SP6 on dysmenorrhea in midwifery and nursing students with primary dysmenorrhea. The population of the study consisted of 480 female students, between November 2016- June 2017. The sample of the study was determined as minimum 38 individuals for each group using power analysis. 90 female students, who met the inclusion criteria and signed informed consent forms, were included in the sample. The data were collected using Information Form, Menstrual Symptom Scale (MSS), Visual Analog Scale (VAS). Acupressure was applied to the acupuncture points of hand, foot areas in the experimental group in company with music for 10 minutes. The control group was made relax in company with music for 10 minutes. Pain assessment was performed with VAS before the procedure and in 30th, 60th, and 120th minutes after the procedure for both groups. It was found that the pain measurements of the 30th, 60th and 120th minutes of the acupressure group decreased considerably. As a result of the study, it was determined that the acupressure was very effective on decreasing at university students.