Sıçanlarda antipsikotiklerin kilo aldıran yan etkileri üzerine metforminin etkisi
Effects of the metformin on antipsychotics which cause gain weight side effectsin rats
  1. Tez No: 508786
  2. Yazar: SELÇUK BÜTÜNER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET HACIMÜFTÜOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabet, Ketiapin, Kilo Alım, Klozapin, Metformin, Olanzapin, Psikoz, Risperidon, Clozapine, Diabetes, Metformin, Olanzapine, Psychosis, Quetiapine, Risperidone, Weight Gain
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
SıçanlardaAntipsikotiklerin Kilo Aldıran Yan Etkileri Üzerine Metforminin Etkisi Amaç: Bu çalışmada,psikozda kullanılan ve kilo almaya sebebiyet verebilen antipsikotik ilaçların kilo aldıran yan etkilerini diyabet tedavisinde kullanılan ve kilo verdiren etkileri olduğu bilinen metformini kullanarak kilo alımını ıslah etme ve yaşam kalitesini arttırabilmeyi amaçladık. Materyal ve Metot: Buçalışmada kontrol gurubu dahil her grupta 7 adet Wistar cinsi dişi sıçan olacak şekilde 10 grup oluşturuldu. 1 gün arayla ilaçlar verildi ve haftalık ağırlıklar ölçüldü. 5 haftalık ölçümler sonucunda elde edilen bulgular analiz edildi ve sonuçlar kontrol ile karşılaştırıldı. Bulgular: Yapmış olduğumuz haftalık ağırlık ölçümlerinde 5 hafta sonunda saf kontrol grubunda ortalama 2,16 g artış, metformin grubunda ortalama 0,17 g düşüş, risperidon grubunda ortalama 4,03 g artış, ketiyapin grubunda ortalama 2,31 g artış, olanzapin grubunda ortalama 0,88g artış, klozapin grubunda ortalama 6,17 g artış gözlemledik. Metformin kullanarak bu yan etkileri azaltmayı amaçladığımız diğer gruplarımızın sonuçları ise şöyle gerçekleşti;risperidon+metformingrubunda ortalama 6,42 g artış, ketiapin + metformingrubunda ortalama 3,99 g düşüş, olnzapin + metformingrubunda ortalama 0,67 g artış ve klozapin + metformingrubunda ortalama 0,54 g artış gözlemledik. Sonuç:Yapılan çalışmanın sonucunda gördük ki metformin tek başına kullanıldığında kilo kaybına sebebiyet veren yan etkilere sahip olduğu gibi bazı antipsikotiklerin (ketiapin, klozapin) de kilo aldıran yan etkileri üzerinde faydalı sayılabilecek ölçüde bu etkiyi önleyebilmektedir.Bu sayede antipsikotik kullanımı sonucu oluşabilecek aşırı kilo artışları metformin ile önlenebilir.
Özet (Çeviri)
Effects of The Metformin on Antipsychotics Which Cause Gain Weight Side Effectsin Rats Aim :In this study, used in psychosis and weight of antipsychotic drugs can cause to get used to treat diabetes side effects that ignore the weight and to control weight gain using metformin known as weight-loss effect, and we aimed to increase the quality of life. Material and Method :In this study, we set 10 groups wich were containing 7 Wistar female rats. Drugs were given one day apart and weekly weight measured for 5 weeks.All results analyzed and compared with control group's results. Results:We have already made in an average of 5 weeks weighing 2.16 g pure increase in the control group at the end of the week, average decline of 0.17 g of metformin group, average 4.03 g increase in the risperidone group, 2.31 g average increase in the quetiapine group, the average increase of 0.88 g in the olanzapine group, 6.17 g average, we observed an increase in the clozapine group. Metformin we aim to reduce these side effects by using the results of our other group was as follows; average 6.42 g increase in risperidone+metformingroup, avarage 3.99 g decline in the quetiapine+metformingroup, avarage 0.67 g increase in the olzanpine+metformingroup and avarage 0.54 g increasein the clozapine+metformingroup. Conclusion:We have seen the results of the study on metformin alone when used as have side effects that cause weight loss, some antipsychotics (quetiapine, clozapine) the extent which may be useful on weight breathable side effects can prevent this effect. In this way, excessive weight gain can be caused by the use of antipsychotics can be prevented by metformin.