Ofis çalışanlarında fiziksel aktivite düzeyinin kas iskelet sistemi rahatsızlıklarına etkisi
The effect of physical activity level in office workers on the musculoskeletal system disorders
  1. Tez No: 508836
  2. Yazar: HACER ÖNEN TEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜNAY SAKA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Ofis çalışanları, Kas İskelet Sistemi Rahatsızlıkları Fiziksel Aktivite Düzeyi, Cornell Kas İskelet Rahatsızlık Anketi, Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi Kısa Formu
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç:Çalışmanın amacı, ofis çalışanlarının kas iskelet sistemi rahatsızlıkları ve fiziksel aktivite düzeylerini değerlendirmek, kas iskelet sistemi rahatsızlıklarıyla fiziksel aktivite düzeyleri arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Gereç ve Yöntem:Araştırmaya Diyarbakır ili SGK'da çalışan 255 birey dâhil edildi. Bireylerin yaş, cinsiyet, boy, kilo, eğitim durumu, medeni durumu, çalışma yılı, bilgisayar kullanım süresi, düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı değerlendirildi. Kas İskelet Sistemi Hastalıklarını değerlendirmek için Cornell Musculoskeletal Discomfort Questionnaire anketi Türkçe versiyonu, fiziksel aktivite düzeyini belirlemek için Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi (IPAQ) Kısa Formu kullanıldı. Araştırmanın bağımlı değişkenleri; 11 vücut bölgesinde ağrı olup olmadığı ve geçtiğimiz hafta çalışma süresi boyunca kas iskelet sistemi rahatsızlıklarına ait toplam Cornell puanıdır. Bağımsız değişkenleri ise düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı, fiziksel aktivite düzeyi, yaş, cinsiyet, çalışma süresi ve günlük bilgisayar kullanım süresidir. Bulgular:Ofis çalışanlarında KİSR sıklığı açısından en çok etkilenen bölgelerin boyun (% 59,6), bel (% 58,8), sırt (% 55,3) olduğu belirlendi. Sosyodemografik ve işle ilgili özelliklerinin Toplam Cornell Skoru ile ilişkisi incelendiğinde cinsiyetin, düzenli fiziksel aktivitenin ve fiziksel aktivite düzeyinin Toplam Cornell skoru ile anlamlı ilişkisi bulundu (p < 0,05). Fiziksel aktivite düzeyine göre görülen kas iskelet sistemi rahatsızlıkların varlığı değerlendirildiğinde isesadece omuz, sırt ve üst kol ağrısı fiziksel aktivite düzeyi ile ilişkiliydi. (sırasıyla p=0,04, p=0,03, p= 0,00 ) Sonuç:Ofis çalışanlarında kas iskelet sistemi hastalıkları en sık omurgada (boyun, bel, sırt) görülmüştür. Ofis çalışanlarının fiziksel aktivite düzeyleri kas iskelet sistemi hastalıkları (KİSH) ile ilişkilidir. Fiziksel aktivite düzeyi yeterli olan çalışanlarda omuz, sırt ve üst kol ağrısı daha azdır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of the study is to evaluate themusculoskeletal disorders and physical activity levels of office workers, determine the relationship between musculoskeletal disorders and physical activity levels. Material and Method: 255 people were included in the survey in Diyarbakır province SGK. Persons were assessed for age, gender, height, weight, educational status, marital status, years of employment, duration of computer use, and regular physical activity habits.. The Turkish version of the Cornell Musculoskeletal Discomfort Questionnaire survey was used to assess Musculoskeletal System Diseases and the Short Form of the International Physical Activity Questionnaire (IPAQ) was used to determine the level of physical activity. Dependent variables of research; the presence of pain in the eleven body regions, and the total Cornell score for musculoskeletal disorders during the last week of study. The independent variables are regular physical activity habit, physical activity level, age, sex, study period and daily computer usage. Results: In the office workers, it was determined that neck (59.6%), upper back (58.8%) and low back (55.3%) were the most affected regions in terms of KISh frequency.