Ofis çalışanlarında pilates egzersizlerinin fiziksel uygunluk düzeyi, iş performansı ve benlik saygısı üzerine etkisi
The effects of pilates exercises on physical fitness level, work performance, and self-esteem in office workers
- Tez No: 970193
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RIDVAN SEYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Pilates, Ofis Çalışanları, Fiziksel Uygunluk, İş Performansı, Benlik Saygısı, Pilates, Office Workers, Physical Fitness, Work Performance, Self-Esteem
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Günümüzde teknolojinin yaygınlaşması ve masa başı çalışma biçiminin artması, fiziksel aktivite düzeyinin düşmesine ve sedanter yaşam tarzının yaygınlaşmasına yol açmıştır. Özellikle ofis çalışanları uzun süreli oturarak çalışmaya bağlı olarak kas-iskelet sistemi rahatsızlıkları, postür bozuklukları, kas kuvvetinde azalma, obezite, yorgunluk, düşük iş performansı ve psikolojik sorunlarla karşı karşıya kalmaktadır. Fiziksel aktivitenin düzenli olarak sürdürülmesi bu tür sorunların önlenmesi ve yönetilmesinde kritik bir rol oynamaktadır. Bu bağlamda, orta şiddetli egzersiz olarak kabul gören reformer pilates, sedanter bireyler için uygun bir egzersiz modeli olarak dikkat çekmektedir. Bu çalışma, haftada üç gün ve altı hafta süreyle uygulanan reformer pilates egzersiz programının ofis çalışanlarında fiziksel uygunluk, iş performansı ve benlik saygısı üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla yürütülmüştür. Randomize kontrollü ön test–son test tasarımında planlanan çalışmaya, 18–45 yaş aralığında sedanter yaşam süren toplam 40 ofis çalışanı (n=20 pilates, n=20 kontrol) dahil edilmiştir. Pilates grubuna özel bir pilates stüdyosunda fizyoterapist eşliğinde haftada üç gün 50 dakikalık birebir reformer pilates seansları uygulanırken; kontrol grubuna yalnızca ergonomik duruş, oturma ve çalışma alışkanlıklarına dair bilgilendirici broşür sunulmuştur. Çalışmada fiziksel uygunluk değerlendirmeleri; el kavrama gücü (Camry el dinamometresi), bacak kuvveti (leg extension makinesi), core dayanıklılığı (plank süresi), vücut kompozisyonu (kaliper ile vücut yağ yüzdesi, yağ kütlesi, kas kütlesi), bel-kalça çevresi ve oranı gibi parametrelerle yapılmıştır. Psikososyal değerlendirmeler için bireysel iş performansı (Bireysel İş Performansı Ölçeği- BİPÖ) ve benlik saygısı (Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği- RSES) kullanılmıştır. Sonuçlara göre, reformer pilates programı uygulanan grupta bel ve kalça çevresi, vücut yağ oranı ve yağ kütlesinde anlamlı azalma; kas kütlesi, el kavrama kuvveti, bacak ekstansiyonu kuvveti ve plank süresinde ise anlamlı artış elde edilmiştir (p<0,05). Ayrıca iş performansı puanlarında da istatistiksel olarak anlamlı bir artış gözlemlenmiştir. Ancak benlik saygısı düzeylerinde her iki grup arasında anlamlı bir fark görülmemiştir. Sonuç olarak, kısa süreli ancak düzenli ve yapılandırılmış reformer pilates uygulamalarının sedanter ofis çalışanlarında fiziksel uygunluk ve iş performansı üzerinde olumlu etkiler yarattığı görülmüştür. Benlik saygısı gibi daha derin psikososyal yapılarda ise daha uzun süreli ve çok boyutlu programlara ihtiyaç duyulduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
With the increasing prevalence of technology and desk-based work environments, physical activity levels have significantly decreased, contributing to the widespread adoption of a sedentary lifestyle. Office workers, in particular, are frequently exposed to prolonged sitting, which is associated with musculoskeletal disorders, postural deviations, decreased muscle strength, obesity, fatigue, reduced work performance, and various psychological problems. Regular physical activity plays a crucial role in preventing and managing these issues. In this context, reformer pilates, which is considered a moderate-intensity exercise, stands out as an appropriate exercise model for sedentary individuals. This study aimed to examine the effects of a reformer pilates exercise program, implemented three times per week for six weeks, on physical fitness, work performance, and self-esteem in office workers. The study was conducted with a randomized controlled pretest–posttest design and included 40 sedentary office workers aged 18–45, who were randomly assigned to either the experimental group (n=20) or the control group (n=20). The experimental group received one-on-one reformer pilates sessions led by a physiotherapist at the private pilates studio, three times a week for 50 minutes. The control group received only an informational brochure covering ergonomic posture and proper sitting and working habits. Physical fitness assessments included handgrip strength (Camry hand dynamometer), leg extension strength (leg extension machine), core endurance (plank duration), body composition (body fat percentage, fat mass, muscle mass measured with skinfold calipers), waist-hip circumference, and waist-hip ratio. Psychosocial parameters were evaluated using the Individual Work Performance Questionnaire (IWPQ) and the Rosenberg Self-Esteem Scale (RSES). Results showed that the reformer pilates group experienced significant improvements in waist and hip circumference, body fat percentage, and fat mass; and significant increases in muscle mass, handgrip strength, leg extension strength, and core endurance (p<0,05). Additionally, there was a statistically significant increase in work performance scores. However, no significant difference was observed in self-esteem levels between the groups. In conclusion, although short-term, the structured and consistent reformer pilates intervention resulted in positive effects on physical fitness and work performance in sedentary office workers. For improvements in deeper psychosocial constructs such as self-esteem, longer-term and multidimensional interventions may be necessary.