Etlik piliç karma yemlerine ilave edilen yarpuzun (mentha pulegium l.) besi performansı, karkas kalitesi ve bazı kan parametreleri üzerine etkisi
The effect of supplementation of the pennyroyal (mentha pulegium l.) to broiler chickens diets on growth performance, carcass quality and some blood parameters
- Tez No: 508848
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AKİF YÖRÜK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Etlik piliç, Kan parametreleri, Performans, Yarpuz, Blood parameters, Broiler, Pennyroyal, Performance
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Etlik Piliç Karma Yemlerine İlave Edilen Yarpuzun (Mentha Pulegium L.) Besi Performansı, Karkas Kalitesi ve Bazı Kan Parametreleri Üzerine Etkisi Amaç: Bu çalışmada karma yemlerine ilave edilen yarpuzun etlik piliçlerin performans, karkas verim özellikleri ve bazı kan parametreleri seviyeleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Materyal ve Metot: Denemede kontrol ve farklı seviyelerde (%0.25, %0.50 ve %1.00) yarpuz uygulanan gruplar olmak üzere 4 grup oluşturulmuştur. Deneme her grup kendi içinde 8 alt gruba ayrılarak yürütülmüştür. Her alt grupta 6 hayvan olacak şekilde toplam 192 hayvan kullanılmıştır. Su ve yem ad libitum olarak sunulmuştur. Bulgular: Etlik piliç karma yemlerine farklı seviyelerde yarpuz ilavesi performans parametrelerinden canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı, toplam yem tüketimi, yemden yararlanma oranı, karkas randımanı, kolesterol ve antioksidan değerleri, in vitro antimikrobiyal etkileri ve duodenum villus uzunlukları üzerine olumlu yönde etki etmiştir (p0.05). Sonuç: Yarpuzun verim özelliklerini arttırmada etlik piliç yemlerinde yem katkı maddesi olarak %0.50 düzeyinde etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Effect of Supplementation of The Pennyroyal (Mentha pulegium L.) to Broiler Chickens Diets on Growth Performance, Carcass Quality and Some Blood Parameters Aim: In this study, the effects of supplementation pennyroyal to broiler ration on performance, carcass yield characteristics and some blood parameter levels were investigated. Material and Method: In trial, 4 groups were formed; control and groups were applied to different levels of pennyroyal (0.25%, 0.50% and 1.00%). In the experiment, each group was divided into 8 subgroups. A total of 192 animals were used, including 6 animals in each subgroup. Water and feed served as ad libitum. Results: Supplementation of pennyroyal to different levels of broiler ration positive effects on body weight, body weight gain, total feed consumption, feed converisation rate, carcass yield, cholesterol and antioxidant values, in vitro antimicrobial effects and duodenal villous lengths (p 0.05). Conclusion: It was concluded that the effect of 0.50% of the pennyroyal as feed additive material in broiler chicks is effective in increasing the yield properties of the pennyroyal.