30-45 yaş arasındaki prediyabetik bireylerin 10 yıl sonra diyabete geçiş oranı
The progression rate of prediabetes to diabetes mellitus with in a 10 years period in patients with an age of 30-45 years old
  1. Tez No: 508850
  2. Yazar: TUĞBA EFE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SANEM NEMMEZİ KARACA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Prediyabet, normoglisemik, diyabet, açlık kan şekeri, Prediabetes, diabetes, normoglycemic, fasting blood glucose
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Prediyabet açlık plazma glukoz konsantrasyonunun normal değerlerin üzerinde ancak diabetes mellitus için belirlenmiş sınırların altında olduğu bir durum olarak tanımlanır. Günümüzde prediyabet oranı giderek artış göstermektedir. Prediyabetli kişiler kardiyovasküler hastalık ve Tip 2 DM gelişimi için riskli popülasyonu oluşturmaktadır. Çalışmamızın amacı 2007 yılında hastanemize başvuran açlık glukoz değeri 100-125 mg/dl arasında olan 30-45 yaş arası hastaların günümüzdeki diyabet insidanslarını, risk faktörlerinin varlığını ve mevcut durumlarını değerlendirmektir. Çalışmamız 2007 yılında 30-45 yaş arasında olan 285 prediyabetli bireyde gerçekleştirildi. Bu bireyler telefon ile aranarak polikliniğimize tekrar davet edildi ve demografik bilgileri alındı. Vücut ağırlığı, boy uzunluğu, bel çevresi, kalça çevresi ölçümleri yapıldı. Açlık kan şekeri, 2. saat tokluk kan şekeri, HbA1c, insülin, kortizol, trigliserit, total kolesterol, HDL kolesterol, LDL kolesterol değerleri ölçüldü. Çalışmamıza katılan 285 bireyden 112'sinin (%39.3) normoglisemik seyrettiği, 85'inin (%29.8) prediyabet ve 88'inin (%30.9) diyabet olduğu belirlendi. Beden Kütle İndeksi (BKİ), vücut ağırlığı ve bel çevresi ölçümleri diyabetlilerde en yüksek, normoglisemiklerde ise en düşük bulundu. İnsülin ve insülin direncinin, prediyabetli bireylerde normoglisemik bireylerden daha yüksek değerlerde olduğu gözlendi. HbA1c, trigliserit değerleri diyabetlilerde en yüksek, normal bireylerde ise en düşük olarak ölçüldü. HDL kolesterol, LDL kolesterol, total kolesterol ve kortizol değerlerine bakıldığında gruplar arasında fark bulunmadı. Prediyabetten diyabete ilerlemede vücut ağırlığı, BKİ, bel çevresi ve dislipideminin etkili olduğu sonucuna varılmıştır. Prediyabetik hastalarda uygulanacak egzersiz, diyet ya da uygun ilaç tedavilerinin diyabete ilerleyişi önleyebileceği ya da geciktirebileceği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Prediabetes is defined as the status in which the fasting blood glucose level is above the normal but below the limits for diabetes mellitus. Nowadays, the rate of prediabetes is increasing. People with prediabetes are at risk for cardiovascular disease and Type 2 DM development. The aim of this study is to evaluate the current incidence of diabetes, possible risk factors and the current status of patients who were 30-45 years-old at the time of admittion to our hospital in 2007 and whose fasting blood glucose levels were between the range of 100-125 mg/dl. Our data consists of 285 prediabetic individuals between the age of 30-45 years old at the time of admittion to our hospital in 2007. These patients were called by phone, invited to out patient clinic and demographic information was obtained. Measurements of body weight, height, waist and hip circumference were performed. Fasting blood glucose, 2nd hour postprandial blood glucose, HbA1c, insulin, cortisol, triglyceride, HDL, LDL and total cholesterol levels were measured. Overall, 112 (39.3%) were normoglycemic, 85 (29.8%) were prediabetic, and 88 (30.9%) were diabetic. Body Mass Index (BMI), body weight and waist circumference measurements were found to be highest in diabetic patients and lowest in normoglycemics. Insulin level and insulin resistance were found to be higher in prediabetics than in normal individuals. HbA1c and triglyceride levels were highest in diabetic patients and lowest in normal individuals. Cortisol, HDL, LDL and total cholesterol levels were not different between the groups. Body weight, BMI, waist circumference and dislipidemia are predictive factors for progression from prediabetes to diabetes mellitus. Thus, we believe that exercise, diet, or appropriate drug treatment in prediabetic patients may prevent or delay progression to diabetes mellitus.