Sekizinci sınıf öğrencilerinin TIMSS matematik başarılarının bazı değişkenler açısından incelenmesi: Eskişehir ili örneği
Investigation of the 8th grade students' TIMSS mathematics achievement in terms of some variables: Eskişehir sample
  1. Tez No: 508903
  2. Yazar: FATOŞ KARACA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KÜRŞAT YENİLMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: TIMSS 2015, TIMSS Matematik Başarı Testi, TIMSS Öğrenci Anketi, TIMSS 2015, TIMSS Mathematics Achievement Test, TIMSS Student Questionnaire
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, sekizinci Sınıf öğrencilerinin matematik başarılarının TIMSS 2015 matematik başarı testi bağlamında bazı değişkenler (cinsiyet, anne ve baba eğitim durumu, evde bulunan kitap sayısı, kendine ait oda, çalışma masası, bilgisayar ve internetinin olma durumu, eğitim hayatından beklentisi) açısından incelemektir. Yöntem: Araştırmada nicel araştırma yaklaşımlarından ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Çalışmanın evrenini Eskişehir'de öğrenim gören bütün sekizinci sınıf öğrencileri, örneklemini ise Eskişehir'de üç farklı devlet okulunda okuyan 277 öğrenci oluşturmaktadır. Veriler TIMSS 2015 Matematik başarı testi ve öğrenci anketi aracılığıyla toplanmış, t-testi ile varyans analizi kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Gerçekleştirilen t-testi ve varyans analizi sonucunda anne ve baba eğitim düzeyleri, evde bulunan kitap sayısı grupları, kendine ait odası, çalışma masası, bilgisayarı, interneti olan ve olmayan gruplar, eğitim hayatından beklenti düzeyleri arasında TIMSS matematik başarısı açısından anlamlı farklılıklar olduğu tespit edilmiştir. Sonuç ve Öneriler: Çalışma sonucunda TIMSS matematik başarısı üzerinde öğrencilerin anne ve baba eğitim düzeyinin, evde bulunan kitap sayısının, kendine ait oda, çalışma masası, bilgisayar, evde internet bulunma durumu ve eğitim hayatından beklentisinin etkili olduğu; bunun aksine cinsiyetin etkili olmadığı ortaya çıkmıştır. Öğrencilerin TIMSS Matematik başarısının artırılmasına yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study is to examine the 8th grade students' mathematics achievement based on TIMSS 2015 mathematics achievement test in terms of some variables (gender, parental education status, number of books at home, own room, work table, computer and internet status, expectation from educational life). Method: In the research, relational survey model from quantitative research approaches was used. The universe of the study was all 8th grade students in Eskişehir and the sample was 277 students from three different state schools in Eskişehir. Data were collected through TIMSS achievement test and student questionnaire, and analyzed by t-test and analysis of variance. Results: According to result of t-test and analysis of variance, it has been found out that significant differences among the education levels of the parents, the groups of number of books in the house, those with and without their own room, work tables, computers, internet, and expectation levels from education by means of TIMSS mathematics achievement. Conclusion and Suggestions: As a result of the study, it has been found out that the education level of the parents, the number of books in the house, having their own rooms, work tables, computers, internet, and expectation level from education is effective, however gender is not effective on the TIMSS mathematics achievement. It has been suggested for increasing students' TIMSS Mathematics success.