Sekizinci sınıf öğrencilerinin eşitsizlikler konusunda karşılaştıkları güçlüklerin incelenmesi
Investigation of the difficulties encountered by eighth grade students on inequalities
  1. Tez No: 508904
  2. Yazar: KEREM ÇOBAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KÜRŞAT YENİLMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Matematik eğitimi, Eşitsizlikler, Sekizinci sınıf, Güçlükler, Cebir, Mathematics education, Inequalities, Eighth grade, Difficulties, Algebra
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Amaç: Matematik hayatın her alanında etkisi yer alan bir bilim dalıdır. Matematik eğitiminin en temel amacı, problemle karşılaşan bireylerin bunu hızlı ve sorunsuz bir biçimde çözmelerini sağlayan yetkin donanımlara sahip olmasını sağlamaktır. Bu sebeple matematik eğitimi, öğrencilerin eğitim-öğretim hayatlarında oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu araştırmanın amacı ortaokul 8. sınıf öğrencilerinin eşitsizlikler konusunda yaşadıkları güçlüklerin incelenmesini içermektedir. Yöntem: Araştırma Konya ili Selçuklu ilçesinde yer alan üç tane ortaokulda yer alan sekizinci sınıf şubelerindeki 160 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Öğrencilerden veri toplamak adına üç ana başlıkta alt soruları ile toplamda 18 sorudan oluşan açık uçlu“Eşitsizlikler Başarı Testi”testi geliştirilmiştir. Geliştirilen testin kapsam geçerliliğini kontrol etmek için bir öğretim üyesi ve iki matematik öğretmenin uzman görüşüne başvurulmuştur. Testin güvenirliği için iki matematik öğretmeni tarafından yapılan puanlamaların uyuşumu hesaplanmıştır. Testlerden elde edilen veriler içerik analizi incelenmiş, öğrencilerin yaşadıkları güçlükler belirlenmiştir. Bulgular: Araştırmada elde edilen bulgular 8. sınıf öğrencilerinin eşitsizlikler konusunda en çok eşitsizliklerin yönünü ters belirleme, eşitlik durumunun farkına varamama, verilen ifadeye uygun cebirsel ifadeyi hatalı yazma, sayı doğrusunda eşitsizliği eksik gösterme, sayı doğrusunda eşitsizliği ters yönde gösterme, eşitsizliğin çözümünde işlem hatası yapma ve negatif işareti göz ardı etme güçlükleri yaşadıklarını göstermektedir. Sonuç ve Öneriler: Araştırma sonucunda öğrencilerin eşitsizlikler konusunda yer alan kavramların anlamlarını bilmeden sadece işlemlerin nasıl yapıldığını bildikleri ve eşitsizliğe ait sembollerin anlamlarını bildikleri halde bu sembollerin yorumlamaları noktasında zorluk yaşadıkları tespit edilmiştir. Öğrencilerin eşitsizlikler konusunda bu güçlükleri yaşamamaları için, öğretmenlerin ezberci öğretim anlayışına sahip öğretim yöntemi ile değil öğrencilerin ispat yaparak kavramları özümseyebilecekleri öğretim yöntemlerini benimsemeleri önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose : Mathematics is a science discipline that has an impact on all aspects of life. The main purpose of Mathematics education is to ensure individuals who facing the problems have enough competence to solve them quickly and smoothly. For this reason, mathematics has a very important place in the education life of students. The aim of this research includes the examining the difficulties related to inequalities that 8th grade middle school students encounter. Method: The study was conducted with 160 students of 8th grade classes in three secondary schools located in Selçuklu province of Konya. In order to collect data from students, open-ended“Identification of Difficulties in Inequalities”test has been developed which consist of three main topics and 18 questions in total with sub-questions. In order to check the validity of the developed test, a faculty member and two mathematics teachers have been consulted for expert opinion. Reliability of the test was assessed independently by two mathematics teachers who consulted for expert opinion, and reliability score concordance was checked. The data obtained from the tests were scanned using the content analysismethod and the difficulties encountered by the students were determined systematically. Findings: The results of the study show that 8th grade students have difficulties in determining the direction of inequalities, not being aware of the equality situation, misinterpreting the algebraic expression in accordance with the given expression, showing inequality on numerical axis deficiently, showing inequality in the opposite direction on numerical axis, making transaction mistake in the solution of inequality, and ignoring negative sign. Conclusion and Suggestions: As a result of the research, the students do not know the meaning of the concepts involved in inequalities, they only know how to do the transactions, and although they know the meaning of symbols belonging to inequality, they have difficulty in interpreting these symbols. In order to prevent students from encountering these difficulties in the field of inequalities, it will be recommended teachers to adopt teaching methods that students can internalize concepts by proof rather than memorizing them.