Üniversite öğrencilerinde yetişkin bağlanma biçimleri, kişilik özellikleri ve benlik saygısı arasındaki ilişkiler
Relations between adult attachment styles, personality traits and self esteem in university students
  1. Tez No: 508939
  2. Yazar: MELİS KAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MAHİR YEŞİLDAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlanma stilleri, beş faktör kişilik kuramı, benlik saygısı, Attachment styles, five factor personality theory, self esteem
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmada üniversite öğrencilerinin bağlanma stilleri ve kişilik özelliklerinin, algıladıkları benlik saygıları üzerindeki etkisinin ortaya koyulması amaçlanmıştır. Bu amaç çerçevesinde Üsküdar Üniversitesi'nde eğitim göre 154 kadın ve 58 erkek olmak üzere toplam 212 lisans öğrencisine anket uygulanmıştır. Uygulanan anket formunda Sosyo-Demografik Bilgi Formu, İlişki Ölçekleri Anketi, Beş Faktör Kişilik Özellikleri Envanteri ve Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği yer almaktadır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre kayıtsız bağlanma benlik saygısını artırırken, korkulu ve saplantılı bağlanma azaltmaktadır. Sorumluluk benlik saygısını artırıken, uyumluluk ve duygusal denge azaltmaktadır. Güvenli bağlanma, duygusal denge ve sorumluluk cinsiyete göre farklılaşmaktadır. Güvenli bağlanma, korkulu bağlanma, duygusal denge, uyumluluk, sorumluluk ve benlik saygısı yaşa göre farklılaşmaktadır. Güvenli bağlanma, saplantılı bağlanma, duygusal denge, deneyime açıklık, sorumluluk ve benlik saygısı aylık ortalama harcama miktarına göre farklılaşmaktadır. Duygusal denge, anne-baba birliktelik durumuna göre farklılaşmaktadır. Korkulu bağlanma, saplantılı bağlanma, kayıtsız bağlanma, deneyime açıklık, uyumluluk ve sorumluluk anne eğitim düzeyine göre farklılaşmaktadır. Dışa dönüklük, uyumluluk, sorumluluk ve benlik saygısı baba eğitim düzeyine göre farklılaşmaktadır. Güvenli bağlanma, saplantılı bağlanma ve duygusal denge kardeş sayısına göre farklılaşmaktadır. Duygusal denge ve benlik saygısı kalınan yere göre farklılaşmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to reveal the effects of university students' attachment style and personality characteristics on the perceived self esteem. Within this aim, a total of 212 undergraduate students (154 female and 58 male) were surveyed at Üsküdar University. Socio-Demographic Information Form, Relationship Scale Questionnaire, Five Factor Personality Inventory and Rosenberg Self-Esteem Scale are included in the questionnaire. According to findings from the study, unregistered attachment increases self-esteem, while fearful and obsessive attachment decreases. Responsibility increases self-esteem, reducing compliance and emotional balance. Safe attachment, emotional balance and responsibility vary according to sex. Safe attachment, fearful attachment, emotional balance, compliance, responsibility and self-esteem differ according to age. Secure attachment, obsessive attachment, emotional balance, empathy, responsibility and self-esteem differ according to the amount of monthly average expenditure. The emotional balance is different according to the situation of mother-father coexistence. Fearful attachment, obsessive attachment, indifferent attachment, experiential openness, compatibility, and responsibility differ according to the level of mother education. Outwardness, compatibility, responsibility and self-esteem differ according to the level of father education. Secure attachment, obsessive attachment and emotional balance differ according to the number of sblings. Emotional balance and self-esteem differ according to where they are living.