Orhan Pamuk'un 'Yeni Hayat' romanında niteleme sıfatları
Descriptive adjective in the 'Yeni Hayat' novel of Orhan Pamuk
- Tez No: 509012
- Danışmanlar: PROF. DR. HACI ÖMER KARPUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Niteleme Sıfatları, Sözcük Türleri, Orhan Pamuk, Yeni Hayat, Descriptive Adjectives, Part of Speech, Orhan Pamuk, Yeni Hayat
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 321
Özet
Çalışmamızda, Orhan Pamuk'un“Yeni Hayat”romanında yer alan niteleme sıfatları konu olarak alınmıştır. Niteleme sıfatları ile ilgili olan bu çalışma ile birlikte Türkiye Türkçesindeki dilbilgisel özellikleri belirlemeye katkı sağlamak temel amacımız olmaktadır. Yeni Hayat romanı incelememizde 4584 adet niteleme sıfatı tespit edilmiştir. Tespit etiğimiz bu sıfatlar, kaynak dillerine, yapılarına, beraber kullanıldıkları isimlere ve kullanıldığı cümlelere göre 4 farklı başlıkta incelenmiş, çıkan sonuçlar da tablo ve grafiklerle gösterilmiştir. 4584 niteleme sıfatının, 3970 tanesi sözcük halinde, 554 tanesi söz öbeği ve 64 tanesi ise cümlecik halinde kullanılmştır. Yine kaynak dillerine göre incelediğimizde 2989 tanesinin Türkçe, 438 tanesinin Arapça, 158 tanesinin Farsça, 140 tanesinin de Fransızca kökenli olduğu görülmüştür. Burada bahsi geçen genel sonuçlara ilişkin daha kapsamlı sayısal bilgiler ve oranlar, çalışmanın inceleme kısmında yer almıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of our study is the descriptives that take place in Orhan Pamuks“Yeni Hayat”. The aim of this research on the descriptive adjectives is tı identify the grammatical features of Turkey's Turkish. There were 4584 descriptive adjectives identified in our research analysis of“Yeni Hayat”. The descriptive adjectives which were analyzed under five headings they were used with were indicated via graphics and tables. When the descriptive adjectives were evaluated according to their syntatic structure 3970 out of 4584 were formed in Word form, 550 were in phrase form, and 64 were in clause form. When the descriptive adjectives evaluated regarding theiir source language it was observed that 2989 had Turkish origin, 438 had Arabic origin, 158 had Persian origin and 140 French origin. Details about the statistical data and proportions of the general results mentioned here were included in the analysis part of the study.