Harezm Türkçesi metinlerinde dinî terimler
Religious terminology in Harezm Turkish texts
  1. Tez No: 509019
  2. Yazar: YAZGI TUĞÇE KURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GALİP GÜNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Harezm Türkçesi, dinî terim, tematik sınıflandırma, Harezm Turkish, religious terms, thematic classification
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 369
Özet
Bu çalışmada Harezm Türkçesi eserlerinden olan Kısasüʼl-Enbiyâ, Nehcüʼl-Ferâdis, Harezm Türkçesi Satır Arası Kurʼan Tercümesi, Muʿinüʼl-Mürîd, Mukaddimetüʼl-Edeb, Hüsrev ü Şirin, İbni Mühennâ Lûgati, Muhâbbet-nâme ve Altın Ordu, Kırım ve Kazan Sahasına Ait Yarlık ve Bitikler kaynak olarak kullanılmıştır. Çalışmanın giriş kısmında dönemin dili ve tarihi ile ilgili bilgi verildikten sonra tezde kullanılan kaynak eserler tanıtılmıştır. Asıl çalışma kısmı ise inceleme bölümünde yer almıştır. Dinî terminoloji, konularına göre sınıflandırılarak alt başlıklar hâlinde tematik bir şekilde verilmiştir. Başta Türkçe olmak üzere Arapça, Farsça ve çeşitli dillere ait dinî terimler hakkında açıklama yapıldıktan sonra köken ve ekleri parantez içinde gösterilmiştir. Ayrıca terimlerin metinlerde geçen örneklerine de yer verilerek alfabetik olarak sıralanmıştır. Sonuç bölümünde ise Harezm dönemi eserlerinde geçen dinî terimler hakkında genel bir değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study Kısasüʼl-Enbiyâ, Nehcüʼl-Ferâdis, Khwarazm Turkish Interlinear Koran Translation, Muʿinüʼl-Mürîd, Mukaddimetüʼl-Edeb, Hüsrev ü Şirin, İbni Mühennâ Lûgati, Muhâbbet-nâme and Yarlık (firman) and bitik (letter) belonging to the Gorden Horde, Crimean, Kazan Khans were used as referances which belonging to Harezm Turkish. At the entrance of the study, the source works used in the thesis are introduced after giving information about the language and history of the era. The main part of the study consist of the analysing part. It is classified according to religious terminology subjetcts and given in subtitles thematically. After having made an explanation about the religious terms in Arabic and Persian and various languages, especially Turkish, their origins and the suffixes are given in brackets. It is also listed in alphabetical order, including the examples of the terms in the texts. In the conclusion part, a general evalvation was made about the religious terms used in the Harezm era works.