The Celali effect in 17th century-ottoman transformation
17. yüzyıl Osmanlı transformasyonunda Celali etkisi
- Tez No: 509035
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KAYHAN ORBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Celali İsyanları, Celali Etkisi, Osmanlı Transformasyon Dönemi, mukataa defterleri, The Celali Revolts, The Celali Effect, The 17th century Ottoman Transformation, mukataa registers
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu çalışma 17. yüzyıl Osmanlı transformasyon döneminde Anadolu'da meydana gelen Celali İsyanları'nın sonuçlarını incelemeyi hedeflemektedir. Bu çalışmada transformasyon dönemi, imparatorluğun yerel şartlar ve imparatorluk dışında gelişen olaylardan etkilenerek askeri ve ekonomik alanlarla çeşitli problemlerin ortaya çıkması neticesinde söz konusu alanlarda 16. yüzyıldan 17. yüzyıla geçiş döneminde meydana gelen değişimlerin görüldüğü dönemi ifade etmektedir. Bu tezde Celali İsyanları'nın etkileri demografik ve ekonomik alanlarda“Celali Etkisi”kavramı kullanılarak incelenecektir. Celali Etkisi, Celali yıkımının en etkili olduğu İç Anadolu ve Kuzey Anadolu bölgelerinde uzun ve kısa vadeli olarak ele alınacaktır. Literatürdeki mevcut çalışmalar ve tezde kullanılan mukataa defterleri, iltizam talepnameleri ve mühimme defterleri gibi Osmanlı arşiv belgeleri göze önüne alınarak Celali Etkisi incelemesi 1576 ve 1643 arası dönemi kapsayacaktır. Bunların yanında Celali İsyanları'nın yıkıcı etkilerini görmek açısından kullanışlı olduğu görüldüğü için Fransız Büyükelçiliği tarafından tutulan raporlar da kullanılacaktır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine the effects of the Celali Revolts -a series of rebellions in Anatolia- in the 17th century Ottoman transformation period. The transformation period refers to a period in which the empire experienced important difficulties and changes in military and financial institutions due to the effects of local developments and external events during the transition from the 16th to the 17th century. In this thesis, the effects of Celali Revolts are examined concentrating especially on demography and economy by using the concept of“the Celali Effect”. The short and long run effects of these revolts are examined by focusing on the regions Northern and Central Anatolia, which were heavily affected by these revolts. The destructive effects of the Celali Revolts are dealt with between 1576 and 1643 owing to the availability of the case studies and Ottoman archival sources namely, the mukataa defters (tax-farming registers), iltizam talepnameleri (records of demands for tax-farms), and mühimme registers (records of imperial decrees). Moreover, the reports of the French Embassy are also used since they provide important information that one can use to follow the destructive effects of the Celali Revolts.