Major depresyonu olan adolesanlarda sitokin düzeyleri ve kinürenin yolağı
Kynurenine pathway and cytokines leves in adolescentswith major depressive depression
- Tez No: 509034
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞERMİN YALIN SAPMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: triptofan, kinürenin, kinolinik asit, kinürenik asit, sitokin, adolesan, tryptophan, kynurenine, kynurenic acid, quinolinic acid, cytokine, adolescent, depression Support:
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
MAJOR DEPRESYONU OLAN ADOLESANLARDA KİNÜRENİN YOLAĞI VE SİTOKİN DÜZEYLERİ Amaç: Major depresif bozukluğun altında yatan biyolojik mekanizmalar hala yeterince aydınlatılamamıştır. Bu çalışmada major depresif bozukluğu olan hastalar ile sağlıklı kontrollerin serum kinürenin yolağı metabolitleri (triptofan, kinürenin, kinolinik asit, kinürenik asit) ve IFN-gama, IL-6, IL-1beta, hsCRP düzeylerini karşılaştırılması amaçlanmıştır. Sitokin düzeyleri ile kinürenin yolağı aktivitesi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi de amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmaya major depresif bozukluğu olan (ilaç kullanmayan) 48 hasta ile 31 sağlıklı kontrol alındı. Serum triptofan, kinürenin, kinürenik asit, kinolinik asit, IFN-gama, IL-6, IL-1beta düzeyleri kontrolde ELİSA (enzyme-linked immunosorbent assay) yöntemi ile ölçüldü. hsCRP düzeyi immuno-turbidimetrik metodla ölçülmüştür. Bulgular: Depresyon ve kontrol grubu arasında yapılan karşılaştırmalar sonucunda; triptofan düzeyinin depresyonu olan hastalarda sağlıklı kontrollere göre anlamlı düşük olduğu (p=0,046); KİN/TRP oranının depresyonu olan hastalarda sağlıklı kontrollere göre anlamlı yüksek olduğu (p=0,032); kinolinik asit düzeyinin depresyonu olan hastalarda anlamlı yüksek olduğu (p=0,003); kinürenik asit/kinolinik asit oranının depresyonu olan hasta grubunda anlamlı düşük olduğu (p=0,040) saptanmıştır. Gruplar arasında kinürenin, kinürenik asit, IFN-gama (p=0,897), IL-6 (p=0,086), IL-1beta (p=0,134) ve hsCRP (p=0,473) düzeyleri açısından anlamlı farklılık saptanmadı. IFN-gama ile KİN/TRP oranı arasında anlamlı negatif korelasyon (r=-0,279, p=0,016) saptandı. Sonuç: Bu sonuçlar, kinürenin ve ilgili moleküler yolakların majör depresif bozukluğun patofizyolojisinde rol oynayabileceğini düşündürmektedir. Bu ilişkinin aydınlatılması için adolesan yaş grubu ile daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
KYNURENINE PATHWAY AND CYTOKINES LEVES IN ADOLESCENTS WITH MAJOR DEPRESSIVE DEPRESSION Aim: The underlying biological mechanisms major depressive disorder are still poorly understood. In this study, we aimed to compare levels of serum kynurenine metabolites (tryptophan, kynurenine, quinolinic acid, kynurenic acid) and IFN-gamma, IL-6, IL-1beta and hsCRP levels in patients with major depressive disorder and healthy controls. It is aimed to evaluate the relationship between cytokine levels and kinurenin pathway activity. Method: Forty-eight patients with major depressive disorder (medication-free) and 31 healthy controls were included in the study. Serum tryptophan, kynurenine, kynurenic acid, quinolinic acid, IFN-gamma, IL-6, IL-1beta levels were measured by enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA). hsCRP level was measured by immuno-turbidimetric method. Results: As a result of the comparison between depression and control group; tryptophan levels were significantly lower in patients with depression compared to healthy controls (p = 0.046); KIN / TRP ratio was significantly higher in patients with depression compared to healthy controls (p = 0.032); quinolinic acid levels were significantly higher in patients with depression (p = 0.003); kynurenic acid / quinolinic acid ratio was found to be significantly lower in patients with depression (p = 0.040). There was no significant difference between groups in terms of levels of kynurenine, kynurenic acid, IFN-gamma (p = 0,897), IL-6 (p = 0,086), IL-1beta (p = 0,134) and hsCRP (p = 0,473). Significant negative correlation (r = -0.279, p = 0.016) was detected between IFN-gamma and KIN / TRP ratio. Conclusion: These results suggest that kynurenine and related molecular pathways may be implicated in the pathophysiology of major depressive disorder. More study with the adolescent age group is needed to clarify this relationship.