Analysis of nutrition related instagram posts from unprofessional profiles
Profesyonel olmayan profillerden beslenmeyle ilgili yapılan instagram paylaşımlarının incelenmesi
- Tez No: 509106
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ARZU DURUKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Detoks, Bölgesel Zayıflama, Social Media, Detox, Spot Reduction
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Teknoloji ile birlikte günümüzde yaygın olarak kullanılan bir sosyal medya aracı olan instagram'da beslenme ve diyet üzerine, diyetisyen olmadan bilgi paylaşımı yapan birçok sayfa bulunmaktadır. Paylaştıkları beslenme bilgilerini, tarifleri ve diyet programlarını insanların kolayca takip edebilmesini sağlamaktadırlar. İnsan sağlığının önemi göz önünde bulundurularak bu bilgilendirilmelerin doğruluğunun veya yanlışlığının araştırılması gereksinimi ile bu çalışmaya yön verilmiştir. Sayfaların özellikle detoks ve bölgesel zayıflama konusunda yaptığı paylaşımların yaygın olması ve bu konular hakkında paylaşılan bilgilerin birbiri ile uyuşmaması neticesinde bu iki konu üzerinde durulmuştur. Çalışma 284 kişinin profilleri incelenerek ve frekans dağılımları yapılarak, paylaştıkları bilgilerin tümü göz önünde bulundurulmuş ve literatür çalışmaları ile bilgilerin doğruluğu araştırılmıştır. Araştırmanın sonucuna göre, detoks ve bölgesel zayıflama ile ilgili paylaşılan bilgilerin birçoğu literatür çalışmaları ile örtüşmemektedir. Ayrıca paylaşılan bilgiler, kaynak bakımından eksik bilgilerdir. Bu paylaşımlar doğrultusunda beslenmesine yön veren bireylerin sağlığını tehdit edici unsurlar meydana gelebilir. Bu sonuçlar doğrultusunda, beslenme ve diyet konusunda bilgi kirliliğine yol açan bu durumun gerekli denetim ve yaptırımlar ile düzenlenmesi gerektiği düşünülmektedir. Ayrıca bireylerin beslenme konusunda daha fazla bilgilendirilmesi ve bu konuda mesleki yetkisi olan kişilere danışmaları gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Instagram which is prevalently in use with the rapid growth of technology nowadays, includes a significant number of profiles on nutrition and dietetics. However, most of them are managed by people except from dietetics profession. They disseminate knowledge about nutrition, recipes and diet programs to a wide range of people who can easily track their updates and shares. The motivation of this study stems from the requirement of the investigation of the accuracy of this kind of information considering the importance of human health. As a result of the investigations, it was discovered that such profiles mainly focus on detox and regional fat loose and the information they share contradicts. Thus, the topics of detox and spot reduction have been within the scope of this study. 284 Instagram profiles were analyzed and some frequency analyses were conducted on this data. The findings from the related literature supported to analyze the accuracy of the information obtained from these profiles. The results demonstrated that information disseminated from these pages contradicted with the information on the relevant literature. Moreover, they communicate information without proper references. As a result, this issue constitutes a huge problem for the health of individuals who have diet preferences based on the information from those pages. The findings revealed that information pollution exists in this area which should be regulated with appropriate control and sanctions. In addition to this, more accurate information should be given to individuals by professionals of dietetics and these professionals should be the consultants and provide proper guidance to the people.