The relationship between attachment and motivated forgetting: Investigating the effects of attachment style and mental representations of attachment figures on the directed forgetting of autobiographical memories
Bağlanma ve istemli unutma ilişkisi: Bağlanma biçiminin ve bağlanma figürlerinin zihinsel temsillerinin otobiyografik anılarda yönlendirilmiş unutma üzerindeki etkilerinin araştırılması
- Tez No: 509109
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUĞBA UZER YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bağlanma, Duygu Düzenleme, İstemli Unutma, Attachment, Emotion Regulation, Intentional Forgetting
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: TED Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Önceki araştırmalar güvenli bağlanmanın, stresli bir olay gerçekleştikten sonra ortaya çıkan duyguların düzenlenmesi ile ilişkisine odaklanmıştır. Bağlanmanın henüz olumsuz duygu ortaya çıkmadan önceki rolü açık değildir. Otobiyografik bellek ve duygu düzenleme literatürü bize anıları hatırlamanın duyguların ortaya çıkarılmasını ya da bastırılmasını kontrol etmek için de kullanılabildiğini göstermektedir. Bu çalışmayla ilk defa bağlanma ve duygu düzenleme arasındaki ilişki, güvenli bağlanan bir figürü düşünmenin olumsuz anıları baskılamaya olan etkisine bakılarak araştırılmıştır. İlk olarak katılımcılar aldıkları bağlanma puanlarına göre güvenli ve güvensiz olarak iki gruba ayrılmıştır. Daha sonra, katılımcılardan seçkisiz olarak atandıkları deneysel koşula uygun olarak bağlanma figürlerini, arkadaşlarını ya da tanıdıkları birini düşünmeleri istenmiştir. Bu zihinsel imgeleme işleminden hemen sonra katılımcılara eşit sayıda olumlu ve olumsuz kelime içeren iki kelime listesi sırayla sunulmuştur. Katılımcılardan her bir kelime için belirli birer anı hatırlamaları istenmiştir. Her imgeleme koşulunda bulunan katılımcıların yarısına birinci listedeki anıları unutmaları ve sadece ikinci listedeki anıları hatırlamaları gerektiği (unut grubu) söylenirken kalan tüm diğer katılımcılara ise her iki listedeki tüm anıları hatırlamaları gerektiği (hatırla grubu) söylenmiştir. Çalışmanın sonunda, tüm katılımcılardan tüm anılarını hatırlamaları istenmiştir. Sonuçlar imgelemin olumlu ya da olumsuz anıları baskılamada anlamlı bir etkisinin olmadığını göstermiştir. Ancak, yönlendirilmiş unutma ile anı hatırlama arasındaki ilişkide bağlanma stilinin moderatör rolü anlamlı bulunmuştur. Bu etkiye göre, güvenli bağlananlar olumlu anılarını baskılayamazken güvensiz bağlananlar olumlu anılarını baskılayabilmişlerdir. Her iki bağlanma stilinde de olumsuz anılar baskılanamamıştır. Bu sonuçlar güvensiz bağlanma stilinin olumlu anıların baskılanmasını kolaylaştırdığını ve böylelikle kişinin duygu durumunu aşağıya çektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Previous research focused on how attachment security is related to regulating emotions after a stressful event has already occurred. But, the role of attachment on antecedent emotion regulation strategies is not clear. Research on autobiographical memory and emotion regulation suggest that remembering memories can be used to regulate emotions in an antecedent manner. In the present study, for the first time, the relationship between attachment and emotion regulation was investigated by looking at whether imagining a secure attachment figure would help to inhibit negative memories. First, the participants were grouped as secure and insecure based on their attachment scores. Next, participants were asked to imagine their attachment figures, friends or acquaintances according to the experimental condition that they were randomly assigned to. Immediately after the mental activation task, participants were provided with two lists which consisted of equal number of positive and negative words. Participants had to remember a specific autobiographical memory for each word. Half of the participants (forget group) in each mental activation group were instructed to forget list 1 memories and remember list 2 memories. Remaining were asked to recall all memories (remember group). All participants were asked to remember all memories in the final recall. The results demonstrated that mental activation did not have any significant effect on inhibiting positive and negative memories. But, the attachment style significantly moderated the relationship between directed forgetting and memory recall. Particularly, insecurely attached participants were able to inhibit their positive memories, while securely attached ones were not. Furthermore, negative memories were not inhibited regardless of attachment style. These results suggest that insecure attachment down-regulates one's mood by facilitating the inhibition of positive memories.