Profesyonel futbolcularda yüksek şiddetli dar alan oyunlarının futbolcuların mevkilerine göre tekrarlı sprint becerisi, anaerobik eşik, reaksiyon sürati, pozitif ivmelenme ve çeviklik üzerine etkilerinin incelenmesi
In the professional football players, examining of high-intensity small-sided games effects on repeated sprint, anaerobic threshold, reaction sprint, positive acceleration and agility performance according to players positions
- Tez No: 509162
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VEYSEL KÜÇÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Dar Alan Oyunları, Anaerobik Eşik, Tekrarlı Sprint, Pozitif İvmelenme, Reaksiyon Sürati
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
ÖZET Bu araştırmanın amacı profesyonel futbol oyuncularının yüksek şiddetli dar alan oyunlarının (2v2, 3v3); futbolcuların mevkilerine göre tekrarlı sprint becerileri, anaerobik eşik, reaksiyon sürati (5metre), pozitif ivmelenme (30metre) ve çeviklik performansları üzerine etkilerini araştırmaktır. Elde edilen bulgular sonucunda yüksek şiddetli dar alan oyunları sonrasında tekrarlı sprint, anaerobik eşik (KAH ve KH), reaksiyon sürati, pozitif ivmelenme ve çeviklik (sağ) performans derecelerinde istatistiki olarak farklılık ve bu farklılığın ortalamalarda olumlu düzeyde olduğu belirlenmiştir. Tekrarlı sprint performansı üzerinde ön test son test farkına bakıldığında istatistiki olarak anlamlı fark bulunmuştur (p0,05). Ancak Reaksiyon Sürati performans ortalama değerleri göz önüne alındığında ön test (1,10sn) ve son test (1,04sn) arasında olumlu bir etki olduğu, Pozitif İvmelenme performansı üzerinde ön test son test farkına bakıldığında istatistiki olarak anlamlı fark bulunmuştur (p0.05) ancak; performans değerleri ortalamaları sonucunda ise değerlerinde pozitif yönde artış olduğu bulunmuştur. savunma ve ortasaha oyuncularının reaksiyon sürati performanslarında 0.05 düzeyinde anlamlı farklılık yoktur (p>0.05) ancak; ortalamalar sonucunda ise bu performans değerlerinde pozitif yönde artış olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The purpose of this research is a investigate to effect of high intensity small-sided games of professional football players (2v2, 3v3); according to the position of the players repeated sprint ability, anaerobic threshold, reaction speed (5m), positive acceleration (30m), agility and performance. As a result of the findings in the study, it was determined that after a high-intensity small-sided games, there was a statistically significant increase in repeated sprint, anaerobic threshold, reaction speed, positive acceleration and agility performances. A statistically significant difference was found on repeated sprint performance (p 0,05 ). However, given the reaction speed performance mean values, there was a statistically significant difference between pre-test post-test difference (p 0.05). KeyWords: Small-Sided Games, Anaerobic Threshold, Repeated Sprint, Positive Acceleration, Reaction Sprint