Vitreoretinal cerrahide farklı anestezik ajanların uyanma ajitasyonuna etkisi: retrospektif çalışma
The effect of different anesthetic agents on emergence agitation in vitreoretinal surgery: a retrospective study
- Tez No: 907616
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDEM NAİL DUMAN, DOÇ. DR. ALİ AKDOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Vitreoretinal Cerrahi, Desfluran, Sevofluran, Anestezi, Uyanma Ajitasyonu, Vitreoretinal Surgery, Desflurane, Sevoflurane, Anesthesia, Emergence Agitation
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Amaç: Uyanma ajitasyonu, genel anesteziden derlenmenin erken dönemlerinde ortaya çıkan ve hasta konforunu azaltan klinik bir durumdur. Bu çalışmanın amacı, vitreoretinal cerrahi uygulanan hastalarda anestezi idamesinde farklı inhalasyon ajanlarının uyanma ajitasyonu üzerine etkilerini retrospektif olarak karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmaya 1 Ocak 2022 ile 30 Haziran 2023 tarihleri arasında vitreoretinal cerrahi yapılan American Society of Anesthesiologists (ASA) I-III sınıflamasına dahil 254 hasta dahil edilmiştir. Hastalar, kullanılmış olan anestezik ajanlara göre Grup S (Sevofluran) ve Grup D (Desfluran) olarak iki gruba ayrıldı. Hastaların takip formlarından standart monitörizasyon değerleri (sistolik ve diastolik kan basınçları, kalp hızları, ortalama arteryel basınç, periferik oksijen satürasyonu, elektrokardiogram, end-tidal karbondioksit), 5'li ekstübasyon kalite skorları ve uyanma anı (0.dakika (dk)) Richmond ajitasyon sedasyon skalası (RASS) değerleri ile birlikte derlenme ünitesindeki (15. dk, 30. dk), monitörizasyon değerleri, RASS değerleri, bulantı ve kusmasının olup olmadığı, ek analjezik gereksinimleri incelendi. Bulgular: Gruplar arasında demografik veriler, cerrahi ve anestezi süreleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Gruplar arasında hemodinamik parametreler karşılaştırıldığında 30., 60.dk grup D kalp atım hızı değerleri ve 45.dk ortalama arter basıç değerleri grup S değerlerine göre anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. Ayrıca gruplar arasında ekstübasyon kalitesi skoru, Richmond ajitasyon skalası ve emir uyumu için her iki grupta anlamlı bir fark izlenmemiştir. Sonuç: Çalışmamızda vitreoretinal cerrahi uygulanan hastalarda genel anestezi idamesi için kullanılan farklı inhalasyon anestezikleri arasında uyanma ajitasyonu açısından fark olmadığı fakat hemodimaik verilerde farklılık oluşturduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: Emergence agitation is a clinical condition that arises in the early periods of recovery from general anesthesia and reduces patient comfort. The purpose of this study is to retrospectively compare the effects of different inhalational agents on emergence agitation in patients undergoing vitreoretinal surgery. Materials and Methods: In this retrospective study, 254 patients classified as American Society of Anesthesiologists (ASA) I-III who underwent vitreoretinal surgery between January 1, 2022, and June 30, 2023, were included. The patients were divided into two groups based on the anesthetic agents used: Group S (Sevoflurane) and Group D (Desflurane). Standard monitoring values (systolic and diastolic blood pressures, heart rates, mean arterial pressure, peripheral oxygen saturation, electrocardiogram, end-tidal carbon dioxide), five-item extubation quality scores, and Richmond Agitation-Sedation Scale (RASS) values at emergence (0 minutes) were collected from the patients' follow-up forms, along with monitoring values at the recovery unit (15 minutes, 30 minutes), RASS values, presence of nausea and vomiting, and additional analgesic requirements. Results: No statistically significant difference was found between the groups regarding demographic data, surgery, and anesthesia durations. When hemodynamic parameters were compared between groups, heart rate values at 30 and 60 minutes and mean arterial pressure values at 45 minutes in Group D were significantly higher than those in Group S. Additionally, no significant difference was observed between the groups in terms of extubation quality score, Richmond agitation scale, and compliance with commands. Conclusion: In our study, it was determined that there was no difference in emergence agitation among various inhalational anesthetics used for the maintenance of general anesthesia in patients undergoing vitreoretinal surgery, although differences were noted in hemodynamic data.