Hayat Boyu Öğrenme Kapsamında Okullar Hayat Olsun Projesinin ilkokullarda uygulamasının incelenmesi (Adana ili örneği)
Investigation of the impact of The Schools Of Lıfe Project on primary schools in the scope of lifelong learning(example of Adana province)
  1. Tez No: 509370
  2. Yazar: DUYGU GÖKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN AKANDERE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Hayat Boyu Öğrenme, Okullar Hayat Olsun Projesi, Lifelong Learning, Schools of Life Project
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu araştırmanın amacı Hayat Boyu Öğrenme Kapsamında Okullar Hayat Olsun Projesi'nin Adana İlindeki ilkokullarda uygulamasının incelenmesidir. Araştırmada nitel yöntemler kullanılmış olup, araştırma deseni ise durum çalışmasıdır. Araştırma Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı 25 kurumda 169 kursiyer ve 15 usta öğreticiye anket uygulanarak, 107 kursiyer, 15 usta öğretici ve 10 yönetici ile yüz yüze görüşme yapılmıştır. Anket ve yüz yüze görüşmelerden elde edilen veriler incelenerek, Okullar Hayat Olsun Projesinin bölge insanına olan katkılar ortaya konmuş, projede görev alan yönetici, usta öğretici ve kursiyerlerin görüş ve düşünceleri alınarak projeye katılan kursiyerlere olan faydaları belirlenmiş, projenin Adana İline olan katkıları ortaya konmaya çalışılmıştır. Bu araştırma süresince araştırmaya katkı sağlayabileceği düşünülen aşağıdaki sorulara da cevaplar aranmıştır. 1. Hayat boyu öğrenme nedir? Hayat boyu öğrenmenin amacı nedir? 2. Okullar Hayat Olsun Projesi nedir? Projenin amacı ve hedefleri nelerdir? 3. Okullar Hayat Olsun Projesinin Adana'daki okullarda uygulanma durumu nedir? Proje kapsamında açılan kurslar ve icra edilen etkinlikler nelerdir? 4. Okullar Hayat Olsun Projesinin Adana'da uygulandığı okullarda açılan kurslarda görevli olan öğretmenlerin görüşleri nelerdir? Projeye katkı sağlayabilecek görüş ve öneriler nelerdir? 5. Okullar Hayat Olsun Projesi kapsamında açılan kurslara ve icra edilen etkinliklere bölge halkının katılım durumu nelerdir? Kursiyerlerin beklenti ve talepleri nelerdir? Açılan kurslar kursiyerlerin ihtiyaçlarını karşılama durumu nedir? 6. Okullar Hayat Olsun Projesinin Adana halkına olan katkıları nelerdir? Araştırma sonucunda Okullar Hayat Olsun Projesinin kişisel, toplumsal ve kurumsal katkıları belirlenmiştir. Bu araştırmanın devamı niteliğinde yapılabilecek çalışmalar sıralanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is investigate to implementtation of within The Schools of Life Project of Lifelong Learning in the primary schools in Adana province. Qualitative methods are used in the research and case studies are the study design. A total of 169 trainees and 15 master instructors were interviewed and face to face interviews were conducted with 107 trainees, 15 master instructors and 10 managers in 25 institutions affiliated to the Adana Provincial Directorate of National Education. The results of the survey and face to face interviews were analyzed and the contributions of the project to the people of Adana were revealed and the opinions and ideas of the administrators, master instructors and trainees who took part in the project were determined and the benefits to the participants participating in the project were determined and the contribution of the project to Adana province was tried to be revealed. The following questions, which are thought to contribute to the research during this research, have also been sought. The following questions, which are thought to contribute to the research during this research, have also been sought. 1. What is lifelong learning? What is the purpose of lifelong learning? 2. What are the Schools of Life Project? What are the goals and objectives of the project? 3. What is the status of the Schools of Life Project implemented schools in Adana? What are the courses opened and activities carried out within the scope of the project? 4. What are the views of the teachers who are in charge of the courses opened in the schools where the Schools of Life Project is implemented in Adana? What are the views and suggestions that can contribute to the project? 5. What is the participation status of the people of the region in the courses opened under the Schools of Life Project and the activities being performed? What are the expectations and demands of the trainees? What are the courses offered to meet the needs of the trainees? 6. What are the contributions of the Schools Life Project to the Adana people? As a result of the research, personal, social and institutional contributions of the Schools of Life Project have been determined. The studies that can be done in the nature of this research are listed.