Kayseri Selçuklu Uygarlığı Müzesi'ndeki seramik kandiller
Ceramic candles in Kayseri Seljuk Civilization Museum
  1. Tez No: 509423
  2. Yazar: TUĞBA BAĞBAŞI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ASLI SAĞIROĞLU ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Keramik, kandil, Selçuklu Dönemi, Kayseri, Selçuklu Müzesi, Ceramic, Candle, Seljuk Period, Kayseri, Seljuk Museum
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 273
Özet
Kayseri Selçuklu Uygarlığı Müzesi'nde yer alan 81 adet keramik kandil konu olarak seçilmiştir. Sözü edilen 81 adet kandilin form ve teknik açısından incelenmesi tezin konusunu oluşturmaktadır. Kayseri Selçuklu Uygarlığı Müzesi'nde bulunan bu kandil grubu hakkında daha önce bilimsel bir araştırma yapılmamıştır. Bu yüksek lisans tezi alanında yapılmış ilk bilimsel araştırmadır. Çalışmanın amacı; eserlerin daha önce çalışılmamış olması nedeniyle buluntu yeri tarihi ve özellikleri hakkında herhangi bir bilginin olmaması; bu malzemelerin bir kataloğunun çıkarılmasıyla, daha sonraki yıllarda yapılacak olan çalışmalara katkı sağlayacaktır. Çalışmada öncelikle Erken Bizans Dönemine ait kandillerin form, teknik, malzeme, kompozison ve bezeme açısından ele alınmış, Selçuklu Dönemi Kandilleri ise bezemesiz oldukları için form, teknik ve kompozisyon açısından ele alınmıştır. Tezin giriş kısmında konunun amacı, önemi ve sınırları, araştırma yöntemi, konuyla ilgili kaynaklar ve yapılan çalışmalardan bahsedilmiştir. Ayrıca Kayseri Şehri'nin kısa bir tarihçesi yer almaktadır. Tezin ikinci bölümünde Kayseri Selçuklu Uygarlığı Müzesi'ninde, eserlerin bir kısmının sergilendiği bir kısmının da depoda yer aldığı kısa bir tarihine değinilmiştir. Tezin üçüncü bölümünde keramik sanat hakkında bilgi verilmiş olup Anadolu Selçuklular Devrinde keramik sanatı gelişiminden bahsedilmiştir. Tezin dördüncü bölümü eserlerin ayrıntılı açıklandığı katalog kısmına ayrılmış olup, 81 adet kandil detaylıca incelenmiştir. Tezin beşinci bölümünü değerlendirme kısmı oluşturmaktadır. Ayrıca sonuç bölümü çizimler listesi, fotoğraflar listesi ve ekler bölümü yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Located in Kayseri Seljuk Civilization Museum, a total of 81 ceramic candles are the topic of our study. The examination of the 81 ceramic candles in terms of form and technique makes the topic of the thesis. As far as we have known, no previous scientific research has been done on this candel group lying in Kayseri Seljuk Civilization Museum. This is the first master's thesis written in this field. In this study, we aimed to contribute to other studies to be made in the future by cataloguing these candels because there exists no information about where, when and how they were unearthed due to the fact that these artifacts have not previously been examined. In the study, primarily, the Early Byzantine Period candles were studied in terms of form, technique, material, composition and adornment, while the Seljuk Period candles were examined only in terms of form, technique, material and composition owing to not having any adornment. In the introductory part of the thesis, we have mentioned about the aim of the subject, the importance and limits of the subject, the method of the research, the sources related to the subject and the studies done. The second section of the thesis consists of a short geography and history of the city of Kayseri and also a short history of Kayseri Seljuk Civilizations Museum in which some of the the artifacts were exibited and some others were in the warehouse. In the third part of the thesis, ceramic art and its development in Anatolian Seljuk Period were mentioned. The fourth part of the thesis is devoted to the catalog section of the works and a total of 81 candles are examined in this section in detail. The fifth section of the thesis constitutes the evaluation part. The lists of drawings and photos and the section of attachments take place in the final section.