Young audiences, Youtube culture and fandom concept in Turkey
Türkiye'deki genç izleyiciler, Youtube kültürü ve hayranlık kavramı
  1. Tez No: 509431
  2. Yazar: İPEK KESİCİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA BİLGİÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: İzleyici Çalışmaları, Hayranlık Kavramı, YouTube, Vlog Kültürü, Katılımcı Kültür, Audience Researches, Fandom Concept, YouTube, Video Blogging Culture, Participatory Culture
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya Ve İletişim Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Dijital ortamda gelişen izleyici kültürlerini anlamlandırabilmek adına geçmiş izleyici kültürlerinden de faydalanmak gerekir. Bu çalışmada YouTube ortamında gelişen fandom kültürünü açıklayabilmek adına, geçmişte gelişen fandom kültürlerinden ve izleyici araştırmalarından yola çıkılmış, genç bireylerin aktif olduğu ve üretici oldukları YouTube kültüründeki fandom pratikleri ile televizyondaki fandom pratikleri karşılaştırarak analiz edilmiştir. Araştırmada niteliksel yöntem kullanılarak, 10-14 yaşları arasında toplamda 12 kişi ile görüşülmüş, katılımcılara yarı-yapılandırılmış sorular sorulmuş ve derinlemesine mülakatlar yapılmıştır. Çalışma sonunda elde edilen bulgular doğrultusunda YouTuber hayranlığında, genç bireylerin ünlü olma, samimiyet, kurgusallık, çocuksuluk, erişim gibi kavramları tekrar ve karşılaştırarak tanımladığı gözlemlenmiştir. YouTube ve televizyon mesajlarının iletildiği medya ortamının değişkenliğinden kaynaklanan farklılıklar gözlemlenmiştir. Öte yandan geçmişteki izleyici ve fandom alışkanlıklarının günümüzdeki pratiklerle bağdaştığı noktalar saptanmıştır. Dijital fandom kültürünün, geçmiş alışkanlıklardan ve eğilimlerden beslenen yeni bir kültür olma yolunda ilerlediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In order to understand the audience cultures that develop in the digital environment, it is necessary to benefit from the past audience cultures. In this research, in order to be able to explain the fandom culture that develops in the YouTube environment, the fandom cultures of the past and audience researches have been set out. Fandom practices in YouTube culture, where young individuals are active and producers, and fandom practices in television have been compared and analyzed. In the study, 12 people were interviewed in total between 10-14 years using the qualitative method. Participants were asked semi-structured questions and conducted in-depth interviews. At the end of the study, it has been observed that young people in the YouTuber fandom define the concepts such as fame, sincerity, fiction, childishness and access again and in comparison. Differences arise due to the variability of media environments in which YouTube and television messages are transmitted. On the other hand, points of audience and fandom habits in the past are compatible with the practices of today. Digital fandom cultures have been seen to be on the way to becoming a new culture fed by past habits and tendencies.