Algı yönetimi ve sosyal medya: 2017 Anayasa Referandumu üzerinden bir inceleme
Perception management and social media: An investigation on 2017 Constitutional Referendum
  1. Tez No: 509477
  2. Yazar: EMRAH ARĞIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELMA KARATEPE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İletişim Bilimleri, Public Administration, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Algı Yönetimi, Anayasa Referandumu, Facebook, Siyasi Parti, Sosyal Medya, Youtube, Constitution Referendum, Facebook, Perception Management, Political Party, Social Media, Youtube
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 220
Özet
Yeni iletişim teknolojilerindeki gelişmeler toplumsal yaşamın değişimini ve gelişimini hızlandırmıştır. Siyasi partiler geleneksel seçim kampanyalarına tamamlayıcı bir unsur olarak yeni iletişim teknolojilerinin sunduğu imkânları da aktif şekilde kullanmaktadırlar. Seçim dönemlerinde kitleleri haberdar etmek ve harekete geçirmek amacıyla kullanılan sosyal medya hesapları siyasi partiler için oldukça önemlidir. Toplumsal alanda yaşanan hareketlilikler anında siyasilerin sosyal medya paylaşımlarına yansımaktadır. Sosyal medya araçları aynı zamanda hedef kitlenin görüş, öneri, beklenti ve eleştirilerini belirtme imkânı sağlar. Bu çalışma siyasi partilerin seçim kampanyalarında sosyal medya kullanımlarını algı yönetimi açısından ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu çalışmada mecliste grubu bulunan AK PARTİ, CHP, MHP ve HDP'nin 16 Nisan 2017 Anayasa Referandumu süresince sosyal medya kullanımları ve paylaşımları karşılaştırmalı olarak analiz edilmektedir. 1 Şubat-16 Haziran 2017 tarihleri arasında incelenen dört partinin resmi sosyal medya sayfaları ve paylaşımları içerik çözümleme yöntemi ile değerlendirilmiştir. Siyasi partilerin Facebook sayfaları fonksiyon, sunum, kullanılan resim türü ve konusu açısından değerlendirilmiştir. Siyasi partilerin Youtube paylaşımları ise müzik kullanımı, kullanılan görüntü türü gibi teknik özellikler ve çekicilik türleri açısından karşılaştırılarak değerlendirilmiştir. İçerik analizi yönetimi ile elde edilen bulgulara göre siyasi partiler, resmi sosyal medya sayfalarından algı yönetimi amacıyla yararlanmaktadırlar.
Özet (Çeviri)
Developments in new communication Technologies have accelerated the change and development of social life. Political parties actively use the opportunities offered by new communication technologies as a complement to traditional election campaigns. The social media accounts used to inform and mobilize the mass during election periods are very important for political parties. The mobilizations in the social sceneare instantly reflected in the social media sharing of politics. Social media tools also provide the opportunity to Express opinions, suggestions, expectations and criticisms of the target group. This study aims to reveal the use of social media in the election campaigns of political parties in terms of perception management. In this study, AKPARTİ, CHP, MHP and HDP, which have a parliamentary group, analyze the social media usage and share during the Constitutional Referendum of April 16, 2017. The official social media pages and shares of the four parties examined between February 1 and June 16, 2017 were evaluated through content analysis. The Facebook pages of the political parties are evaluated in terms of function, presentation, type of image used and theme. The political parties' Youtube shares were evaluated by comparing the use of music, the technical features such as the type of image used, and the types of attractiveness. According to the findings obtained by content analysis, political parties benefit from official social media pages for perception management purposes.