Çapraz bağlı polifosfazen nano/mikro kürelerin sentezi, yapılarının aydınlatılması ve ilaç taşıma sistemi olarak kullanımının araştırılması
Synthesis of cyclomatrix polyphosphazene nano/microspheres, characterization and investigation of application as a drug delivery system
- Tez No: 509530
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YASEMİN SÜZEN DEMİRCİOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Fosfazen, Siklomatriks polifosfazen, Akriflavin, Kontrollü ilaç salımı, Çöktürme polimerizasyonu, Phosphazene, Cyclomatrix polyphosphazene, Acriflavine, Controlled drug release, Precipitation polymerization
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Fosfazen bileşikleri yapılarında tekrarlayan –P=N– ve organik yan gruplar taşıyan inorganik-organik hibrit yapılı bileşiklerdir. Siklomatriks ağ yapılı polifosfazenler çapraz bağlayıcı olarak hekzaklorosiklotrifosfazen (N3P3Cl6, trimer) ve monomer olarak iki ve daha fazla donör atom içeren organik gruplar taşır. Bu tez çalışmasında çöktürme polimerizasyonu yöntemi ile kersetin, kurkumin, dopamin ve tiramin monomerleri ve çapraz bağlayıcı olarak hekzaklorosiklotrifosfazen kullanılarak dört farklı tip siklomatriks polifosfazen nano/mikroküre sentezlenmiştir. Sentezlenen kürelerin karakterizasyonları SEM-EDX, FT-IR, XRD ve DLS ölçümleriyle yapılmış, UV-Vis, floresans ve termal özellikleri incelenmiştir. Elde edilen nano/mikrokürelerin kontrollü ilaç salımı uygulamaları model ilaç olarak akriflavin, salım ortamı olarak ise pH: 5,0 ve pH: 7,4 tampon sistemler kullanılarak yapılmış ve kürelerin kontrollü ilaç salımında kullanılabilir olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Phosphazene compounds are inorganic-organic hybrid structure with repeating –P=N– and organic side groups in their structure. Cyclomatrix networked polyphosphazenes carry hexachlorocyclotriphosphazene (N3P3Cl6, trimer) as cross-linker and organic groups containing two or more donor atoms as monomers. In this thesis, four different types of cyclomatrix polyphosphazene nano/microspheres were synthesized by precipitation polymerization method using quercetin, curcumin, dopamine and tyramine monomers and hexachlorocyclotriphosphazene as crosslinker. The characterizations of the synthesized spheres were made with SEM-EDX, FT-IR, XRD and DLS measurements, UV-Vis, fluorescence and thermal properties were investigated. Controlled drug release applications of the obtained nano/microspheres were accomplished using acriflavine as a model drug and pH: 5,0 and pH: 7,4 buffer systems as release media and spheres could be used for controlled drug release.