Sağlık çalışanlarında güvenlik iklimi ve kurumsal bağlılık arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between safety climate and corporate governance in health workers
  1. Tez No: 509598
  2. Yazar: TEMEL TUNCER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYGÜL YANIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı ve Güvenliği, Kurumsal Bağlılık, Örgütsel Güven, Örgütsel Güven İklimi, Örgütsel Bağlılık, Occupational Health and Safety, Corporate Commitment, Organizational Trust, Organizational Trust Climate, Organizational Commitment
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışmanın amacı, sağlık çalışanları içerisinde idari ve tıbbi personelin örgütsel güven iklimine bağlı olarak örgütsel bağlılık düzeylerinin belirlenmesi ve bunlar arasındaki ilişkinin ortaya konulmasıdır. Kesitsel, tanımlayıcı ve çıkarımsal nitelikteki bu araştırmada örneklem rastgele seçilmiştir. Veriler anket formu ile toplanmıştır. Eksiksiz olarak yanıt verilen 297 anketin sonuçları değerlendirmeye alınmıştır. Verilerin analizi; SPSS 20.0 for Windows paket programında %95 güvenle yapılmıştır. Katılımcıların %3,7'si üst yönetim personeli, %16,8'i uzman hekim, %20,2'si asistan doktor, %37,4'ü hemşire ve %21,9'u da sağlık hizmetlerinde çalışan diğer grupları içeren çalışanlardan oluşmaktadır. Katılımcıların unvan, cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim, mesleki deneyim, kurumda çalışma süresi, çalışılan birim, değişkenleri ile Örgütsel Güven İklimi ve Örgütsel Bağlılık arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunan değişkenler saptanmıştır. Sonuç olarak demografik özelliklerin bir kısmına göre katılımcıların Örgütsel Güven Algısı ve Örgütsel Bağlılık düzeyleri değişmektedir. Katılımcıların güvenlik iklimi algısı ile kurumsal bağlılıkları arasında pozitif yönlü bir ilişki vardır. Bu araştırmanın sağlık yöneticilerinin iş sağlığı ve güvenliği ile çalışanların kurumsal bağlılıklarının arttırılmasına yönelik politik ve stratejik kararlarına destek olması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the levels of organizational commitment among administrative and medical healthcare personnel in association with organizational climate of trust and to identify the relationship between them. The sample group was randomly selected in this cross-sectional, descriptive, and inferential study. The data were collected using a survey form. A total of 297 fully completed surveys were evaluated. Data analysis was performed using SPSS 20.0 for Windows software pack with a confidence rate of 95%. Of the study participants, 3.7% are upper management staff, 16.8% are senior physicians, 20.2% are physician associates, 37.4% are nurses, and 21.9% consist of other groups of healthcare personnel. Statistically significant differences have been detected between participant variables including job title, gender, age, marital status, education level, professional experience, seniority, and the relevant department and Organizational Climate of Trust and Organizational Commitment. As a result, participants' levels of Organizational Trust Perception and Organizational Commitment vary according to some of their demographic characteristics. There is a positive relationship between participants' safety climate perception and organizational commitment. The present study is expected to support policy and strategic decisions aiming to enhance occupational health and safety for healthcare managers and organizational commitment among employees.