İnşaatta elektrikle çalışmalarda iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları ve elektrik ile çalışanların bilgi düzeylerin değerlendirilmesi
Occupational health and safety practices in electricity in construction and evaluation of knowledge levels of electricity and employees
  1. Tez No: 509654
  2. Yazar: LİYADDİN SARİALTUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RÜŞTÜ UÇAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: İnşaat, Elektrik, Değerlendirme, Construction, Electricity, Evaluation
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
İnsanoğlunun geçmiş dönemlerden itibaren birçok biçimde enerji ihtiyacına talepleri oluşmuştur. Bu oluşan talepleri karşılama konusunda en önemlisi ve halen günümüzde en çok ihtiyaç duyulan enerji çeşidi elektrik enerjisidir. Elektrik enerjisine olan bu yüksek talebin ilerleyen dönemlerde de aynen bu şekilde hızlı artışlar göstereceği muhtemel bir gerçektir. Ayrıca bu kadar sık bir şekilde elektrik enerjisi kullanımı hayatımızda bazı olumsuzlukların yaşanmasına da sebep olabilmektedir. Bunlar elektrik enerjisinden kaynaklanan kazalardır. Bu kazaların oluşmasındaki en önemli etken bilgisizlik ve yanlış davranışlara sonucu olumsuz etkilerin yaşanmasında zemin hazırlanmasından dolayı kaynaklanmaktadır. Elektrik kazalarının önlenmesi konusunda alınması gereken tedbirler dizisinin tamamı bir arada kullanılmalıdır. Günümüzade elektrikaile alakalı işakazalarının yaşanmasınada en sıkaolarakarastlananı elektriğinainsan vücudunaaçarpması yaniaetki etmesiahususu olarakagösterilebilmektedir. Buaatipaaelektrik kazalarınınaaönlenmesi konusundaaaalınması gerekenaatedbirlerin en başındaaçalışanlara veaelektriği hayatındaakullanan herkeseabu konu hakkındaagerekli eğitimlerinaverilmesi gelmektedir. Çalışmamızdaabu noktalaraadeğinmek veaöneminden bahsetmekaiçin literatür araştırmasıave anketadeğerlendirmesiayapılmıştır. Çalışmamızın birinciabölümünde çalışmanınaamacı, konusu, soruları, problemiaveasınırlılıklarından bahsedilmiştir. İkinciabölümde elektrikaile alakalıagenel tanımlamalar ve tarihçeden bahsedilmiştir. Bununaayanı sıra elektriğinaazararlı etkilerindenaakorunmaaayöntemleri detaylıabir şekilde altabaşlıklar halindeatanımlanmış veaalınması gerekenaönlemlerden bahsedilmiştir. Enaason bölümdeaaanket ve literatürden hareketleaasonuç kısmınaaayer verilerekatezatamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Humanabeings haveademanded energyademands inamany waysasince theapastaperiods. This isathe most importantathing inameeting theademands andathe energyatype thatais still mostaneeded today isaelectricity energy. Thisahigh demandafor electricityais aareal possibilityathat it willashow sucharapid increasesain the followingaperiods. Inaaddition, theause of electricityain such a frequentamanner can alsoacause some negativitiesain our lives. Theseaare accidentsaacaused byaaelectricity. Theamosta importantaafactor inathe formationaof these accidentsais due to theafact that theaignorance andawrong behavior result inanegative effects onathe preparationaof the ground. Theaprecautions toabe taken in theaprevention ofaelectric accidentsamust be usedatogetheraall at once. Today, theamost common occurrenceaof electricity-relatedawork accidentsacan be seen as theaimpact of electricityaon the humanabody. The precautionsato be takenain the preventionaof this kindaof electric accidentsaare given toathe employees andathose who useaelectricity inatheir lives. Thealiterature surveyaand questionnaireaevaluationawere conducted toaaddress this issueaand to talkaabout its significanceain our work. Inathe first part ofaour work, theaaim, the questions, theaproblems andalimitations ofaworking are mentioned. Inathe secondapart, general definitionsaand historyarelated toaelectricity are mentioned. Inaaddition to this, theamethods of protectionafrom harmful effectsaof electricityaare described inasub-headings in detailaand the precautions toabe takenaare mentioned. Inathe last part, theathesis is completedawith the result ofathe questionnaire andaliterature.