Yürüyebilen geriatrik bireylerde dengenin günlük yaşam aktiviteleri ve düşme korkusu ile ilişkisinin incelenmesi
The investigation of the daily life activities and falling effectiveness of the feedback geriatric individuals
  1. Tez No: 509671
  2. Yazar: GAMZE GÖNÜLLÜ BULU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM ALTINDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Geriatri, Geriatrics
  6. Anahtar Kelimeler: Geriatri, Yürüme, Denge, Yaşam Aktivitesi, Düşme Korkusu, Geriatrics, Walking, Balance, Life Activation, Fear of Fall
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET YÜRÜYEBİLEN GERİATRİK BİREYLERDE DENGENİN GÜNLÜK YAŞAM AKTİVİTELERİ VE DÜŞME KORKUSU İLE İLİŞKİSİNİN İNCELENMESİ Gamze GÖNÜLLÜ BULU Tez Danışmanı: Prof. Dr. Özlem ALTINDAĞ Yüksek Lisans Tezi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Haziran 2018, 71 sayfa Yaşlılarda, kas gücü, nöromüsküler koordinasyon, postural stabilite, kemiğin yapısal özelliklerini olumsuz etkileyerek yaşlının yürüme ve denge sağlama gibi işlevsel yetilerinde azalmaya neden olur. Denge ve yürümenin bozulması yaşlı bireylerde düşme riskini artırır. Bu gibi nedenlerle bu çalışmada, yürüyebilen geriatrik bireylerde dengenin günlük yaşam aktiviteleri ve düşme korkusu üzerine etkisini incelenmiştir.Ocak - Ağustos 2017 tarihleri arasında T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Hatay Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi ve Hatay ilinde yaşayan çalışmaya katılmaya gönüllü olan ve kriterlere uyan 100 birey alınarak gerçekleştirildi. Çalışmamızda çeşitli meslek gruplarından katılan 100 gönüllü bireyin %39'u kadın, %61'i erkekti ve bireylerin yaş ortalaması 72.00±7.41 yıldı. Çalışmamızda yer alan bireylerin %48'inde kronik rahatsızlıklar bulunmaktaydı. Bireylerin %26'sında hipertansiyon, %17'sinde diyabet ve %5'inde KOAH en yüksek oranda bulunan hastalıklar olarak saptandı. Bu bireylerin 59'u ilaç kullanırken 41'i ilaç kullanmadığı görüldü. Uluslararası Düşme Etkinlik Ölçeğine göre (FES-I) düşme korkusu ortalama puanı 28,09±12,7 olarak bulundu. Tinetti Denge ve Yürüme Testi Toplam Yürüme Puanı ortalama olarak 6,67±2,81 olarak tespit edilmiş ve çalışmadaki olguların ciddi düşme riski tehdidi altında oldukları görüldü. Böylelikle bireylerin yaşları ile denge skorları, düşme korkusu ve günlük yaşam aktiviteleri arasında anlamlı bir fark olduğu tespit edildi. Ayrıca bireylerin cinsiyet durumları ile denge skorları ve günlük yaşam aktiviteleri arasında anlamlı bir fark bulunurken, cinsiyetleri ile düşme korkusu arasında anlamlı bir fark bulunmadı. Bunun yanı sıra ilaç kullanma durumu ile günlük yaşam aktiviteleri arasında anlamlı bir fark bulunurken, düşme korkusu ve denge skorları arasında anlamlı bir fark bulunmadı. Bireylere uygulanan yürüme ve denge testinden elde edilen sonuçlara göre olguların ciddi düşme riski tehdidi altında oldukları görüldü. Tinetti Denge ve Yürüme Skor'ları ile NEADLDS arasında pozitif yönde yüksek korelasyonlu anlamlı bir fark bulundu. Çalışmamızda Tinetti Denge ve Yürüme Testi Skor'u ile Uluslar Arası Düşme Etkinlik Ölçeği Skorları arasında negatif yönde yüksek korelasyonlu anlamlı bir fark bulundu.Sonuç olarak düşme korkusu yürüyebilen yaşlılarda önemli bir sağlık problemidir. Düşme korkusunun ilişkili olduğu birçok faktör vardır. Düşme korkusuyla ilgili risk faktörlerinin bilinmesi düşme korkusunu azaltmak ve yaşam kalitesini arttırmak için yararlı olabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE INVESTIGATION OF THE DAILY LIFE ACTIVITIES AND FALLING EFFECTIVENESS OF THE FEEDBACK GERIATRIC INDIVIDUALS Gamze GÖNÜLLÜ BULU Thesis Advisor: Prof. Dr. Özlem ALTINDAĞ Master Thesis, Physical Therapy and Rehabilitation Department June 2018, 71 pages In the elderly, muscle strength, neuromuscular coordination, postural stability, structural characteristics of the bone adversely affect the elderly, such as reducing the functional ability to walk and balance causes. Balance and deterioration of the walk increase the risk of falling in elderly individuals. For this reason, in this study, the effect of balance on daily living activities and fear of falling was examined in geriatric individuals who can walk. Between January and August 2017, T.C. Ministry of Family and Social Policies Hatay Nursing Home Elderly Care and Rehabilitation Center and Hatay were selected by taking 100 individuals who volunteered to participate in the study and met the criteria. Of the 100 volunteers who participated in the study, 39% were female, 61% were male, and the average age of the participants was 72.00 ± 7.41 years. 48% of the individuals in our study had chronic illnesses. Hypertension in 26% of individuals, diabetes in 17% and COPD in 5% were found to be the most common diseases. 59 of these individuals were on medication and 41 were not on medication. According to the International Falling Activity Scale (FES-I), the average fear of falling was 28.09 ± 12.7. Tinetti Equilibrium and Walking Test Total Walking Points were found to be 6.67 ± 2.81 on average and it was seen that the cases in the study were at risk of serious falls. Thus, it was determined that there was a significant difference between individuals' age and balance scores, fear of falling and activities of daily living. Also, there was a significant difference between the gender status of the individuals and the balance scores and daily life activities, but there was no significant difference between the sexes and the fear of falling. Besides, there was a meaningful difference between drug use and daily life activities, but there was no significant difference between fear of falling and balance scores. According to the results obtained from the walking and equilibrium test applied to individuals, it was seen that the cases were threatened with a serious risk of falling. There was a significant positive correlation between Tinetti Balance and Walking Scores and NEADLDS in the positive direction. In our study, there was a significant correlation between the Tinetti Balance and Walking Test Score and the Inter-national Dropout Scale scores in the negative direction with a high correlation. As a result, fear of falling is an important health problem in the elderly who can walk. There are many factors that are related to fear of falling. Knowing the risk factors for fear of falling can be useful to reduce the fear of falling and increase the quality of life.