Angelo Polızıano'nun“La Fabula dı Orfeo”eserindeki mitolojik ögeler üzerine bir inceleme
An examination of the transformation of ancient myth in Angelo Poliziano's Fabula di Orfeo
- Tez No: 994316
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT AYYILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Hümanizm, Karşılaştırmalı edebiyat, Mitoloji, Monomit Kuramı, Rönesans Dönemi, İtalyan edebiyatı, Humanism, Comparative literature, Mitology, Monomyth Theory, Renaissance Period, Italian literature
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İtalyan Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Mevcut çalışma, İtalyan Rönesansı'nın önde gelen hümanistlerinden Angelo Poliziano'nun (1454-1494), Orfeus Masalı (İtalyanca aslı: Fabula di Orfeo) adlı eserinde antik Orfeus mitini, dönemin halk dili olan“volgare”bağlamında nasıl yeniden kurguladığını incelemektedir. Tezin temel amacı, Poliziano'nun antik kaynakları pasif bir taklit (taklit) nesnesi olarak değil, metinlerarası bir yöntemle (metinlerarası harmanlama) dönüştürerek modern bir anlatım dili oluşturduğunu ortaya koymaktır. Çalışma giriş ve sonuç bölümleri hariç dört ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde, İtalyan Rönesansı'ndaki dil tartışmaları ve hümanist eğitim anlayışı ele alınır. Kültürel arkaplanı anlama ve anlamlandırma hususunda ünlü Rönesans uzmanı Eugenio Garin'in görüşlerinden yararlanılır. İkinci bölümde, yazarın filolojik yöntemleri ve Floransa'daki kültürel ortam irdelenir. Üçüncü bölümde ise Orfeus Masalı, Vergilius'un Çiftçilik Üzerine (Latince aslı: Georgica) ve Ovidius'un Dönüşümler (Latince aslı: Metamorphoses) eserleriyle karşılaştırmalı olarak analiz edilir. Dördüncü bölümde ise eser, Joseph Campbell'ın monomit kuramı çerçevesinde değerlendirilmiş; Orfeo'nun yolculuğu, kahramanın dönüş döngüsünün kesintiye uğradığı trajik bir varyasyon olarak yorumlanır. Beşinci bölümü teşkil eden sonuç kısmında ise Poliziano'nun mitolojik malzemeyi dönemin estetik ve düşünsel ihtiyaçlarına göre yeniden işleyerek İtalyan tiyatrosunun sekülerleşmesine öncülük ettiği saptanmıştır. Sonuç olarak, Poliziano'nun mitolojik malzemeyi dönemin estetik ve düşünsel ihtiyaçlarına göre yeniden işleyerek İtalyan tiyatrosunun sekülerleşmesine öncülük ettiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The present study examines how Angelo Poliziano, one of the leading humanists of the Italian Renaissance, reconfigured the ancient myth of Orpheus in the context of volgare, the vernacular of the period, in his work titled Fabula di Orfeo. The main objective of the thesis is to demonstrate that Poliziano created a modern narrative language by transforming ancient sources through a method of intertextual blending, rather than treating them as objects of passive imitation. The study consists of four main chapters, excluding the introduction and conclusion. The first chapter discusses the language debates in the Italian Renaissance and the understanding of humanist education. The views of the renowned Renaissance scholar Eugenio Garin are utilized to understand and interpret the cultural background. In the second chapter, the author's philological methods and the cultural environment in Florence are examined. In the third chapter, Fabula di Orfeo is analyzed comparatively with Virgil's Georgics and Ovid's Metamorphoses. In the fourth chapter, the work is evaluated within the framework of Joseph Campbell's monomyth theory; Orpheus's journey is interpreted as a tragic variation in which the hero's return cycle is interrupted. In the conclusion, which constitutes the fifth chapter, it is determined that Poliziano led the secularization of Italian theater by reworking mythological material according to the aesthetic and intellectual needs of the period. As a result, it has been established that Poliziano pioneered the secularization of Italian theater by reinterpreting mythological material in line with the aesthetic and intellectual requirements of the era.