Hasat sonrası uygulanan ozon gazı ve kimyon (Carum carvi L.) uçucu yağının kivi (Actinidia deliciosa L.) meyve ve muhafaza kalitesi üzerine etkisi
The effect of postharvest ozone and cumin (Carum carvi L.) essential oil on kiwi (Actinidia deliciosa L.) fruit and storage quality
- Tez No: 544980
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET UFUK KASIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kalite, Kimyon Uçucu Yağı, Kivi, Muhafaza, Ozon, Quality, Cumin Essential Oil, Kiwifruit, Storage, Ozone
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu araştırmada ozon gazının ve kimyon uçucu yağının kivi muhafazası sırasında kalite kayıplarını geciktirmede ve depoda ortaya çıkan Botrytis cinerea etmeninin oluşumunu engellemedeki etkileri incelenmiştir. Bu amaçla kivi meyveleri iki gruba ayrılmış ve depolama öncesi, meyvelerin bir grubuna 0,3±0,02 µL/L dozundaki ozon dört farklı sürede (6, 12, 24, 48 saat) uygulanırken, diğer gruba farklı dozlardaki (200, 400, 800, 1500, 3000 ppm) kimyon uçucu yağı uygulanmıştır. Uygulama sonrası kiviler 1±1°C' de %80-85 oransal nem koşullarında 6 ay depolanmıştır. Depolama süresince aylık aralıklarla, ağırlık kaybı, suda çözünür kuru madde, enfeksiyon, meyve eti sertliği, meyve kabuk ve meyve eti rengi (L* a* b* ve hue), fruktoz, glikoz, sakaroz, toplam şeker, tat puanlaması, titredilebilir asit miktarı, elektrolit sızıntısı ve toplam klorofil miktarı analizleri yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar ışığında 12 saatlik ozon gazı uygulaması; meyve eti sertliği, ağırlık kaybı, titredilebilir asit miktarı ve SÇKM miktarı bakımından en iyi uygulama olmuştur. Ancak bu uygulama elektrolit sızıntısının artmasına neden olmuştur. Ozon gazı renk üzerinde olumlu ya da olumsuz bir etki yaratmamıştır. Frukoz ve sakaroz miktarı bakımından ozon uygulamalarının olgunlaşmayı geciktirici etkisinin olduğu görülmektedir. Yapılan kimyon uçucu yağı uygulamaları içerisinde ise 1500 ppm dozu; meyve eti sertliği, ağırlık kaybı ve meyve kabuğu a* renk değeri kriterleri açısından en iyi uygulama olmuştur. Buna karşılık, titre edilebilir asit, fruktoz, glikoz ve toplam şeker miktarı açısından ise 800 ppm'lik uygulama daha iyi sonuçlar vermiştir. Ayrıca, tat puanları bakımından kimyon uygulamalarının tümü kontrolden daha iyi sonuç vermiştir. Diğer taraftan tüm uygulama gruplarındaki kivi meyvelerinde depolama süresince kurşuni küf miktarı önemli bir düzeye ulaşmamıştır. Sonuç olarak kivi meyvelerinde olgunlaşmanın geciktirilmesi dolayısıyla kalitenin arttırılması için 12 saatlik ozon gazı uygulaması ile 800 ppm ve 1500 ppm kimyon uçucu yağlarının kullanılabilir uygulamalar olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of ozone gas and cumin essential oil on the maintain of quality loss during kiwifruit storage and preventing the formation of Botrytis cinerea occurring in the storage were investigated. For this purpose, kiwifruits were divided into two groups and before storage, 0,3 ± 0,02 µL / L ozone was applied to first group of fruits at four different time periods (6, 12, 24, 48 hours), while different doses of cumin essential oil (200, 400, 800, 1500, 3000 ppm) was applied the other group. After application, the kiwifruits were stored at 1 ± 1 °C temperature and f 80-85% relative humidity for 6 months. Weight loss, total soluble solids, infection rate, fruit firmness, fruit skin and flesh color (L * a * b * and hue), fructose, glucose and sucrose content, total sugar, taste scoring, titratable acid quantity, electrolyte leakage and total chlorophyll content were analyzed with monthly intervals during storage. According to the results; 12 hours ozone gas application was the best treatment in terms of fruit firmness, weight loss, titratable acid amount and amount of TSS between the ozone treatments. However, this application has caused an increase in electrolyte leakage. Ozone gas has no positive or negative effect on color. In terms of the amount of fructose and sucrose, it is observed that ozone applications have a retarding effect on ripening. In cumin essential oil applications; 1500 ppm dose, has been the best practice in terms of the criteria that fruit firmness, weight loss and a * color value of skin. On the other hand, the application of 800 ppm gave better results in terms of titratable acid, fructose, glucose and total sugar amount. In addition, all of the cumin treatments gave better results in terms of taste scores than control. In addition, the amount of gray mold did not reach a significant level during the storage of kiwi fruits in all application groups. As a result, in order to increase the quality via delaying ripening in kiwifruits, it has been observed that 12 hour ozone gas application with 800 ppm and 1500 ppm cumin essential oils can be used.