İş adamlarının kişilik özelliklerinin girişimcilik potansiyeli üzerindeki etkisi: Kayseri ilinde bir uygulama
The effect of businesspeople's characteristics on potential of entrepreneurship: A case study in Kayseri
- Tez No: 509913
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kişilik, Kişilik Özellikleri, Girişimcilik, Girişimcilik Özellikleri, Girişimci Kişilik, Personality, Personality Properties, Entrepreneurship, Entrepreneurship Properties, Entrepreneurship Personality
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nuh Naci Yazgan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bireylerin tavır ve davranışlarının şekillenmesinde sahip oldukları kişilik özelliklerinin büyük etkisi bulunur. Söz konusu kişilik özellikleri bireyin günlük yaşamını, aile yaşamını ve sosyal ilişkilerini şekillendirir. Benzer özelliklerin bireyin çalışma hayatı üzerinde de etkisinin görülmesi doğal bir durumdur. Aynı zamanda kişilik özellikleriyle girişimcilik arasında bir ilişkinin olduğu iddia edilebilir. Çalışmanın amacına ulaşmak için Kayseri Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren 305 iş adamına ulaşılmıştır. Bu süreçte Kişisel Bilgi Formu, Girişimci Kişilik Özellikleri Ölçeği ve Girişimcilik Potansiyeli Ölçeği kullanılmıştır. Çalışmada SPSS 24,0 Programı kullanılmıştır. Çalışma sonucunda Kayseri Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren işadamlarının girişimci kişilik özelliklerine sahip oldukları sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In shaping of an individual's manners and behaviour the personality characteristics they have plays on important role. These personality characteristics shapes an individual's daily life, family life and social relations. It's a natural consequence that such characteristics affect working life. At the same time, it's presumable that entrepreneurship and such characteristics are connected. To achieve the goals if this study, 305 bussines people from Kayseri Organize Sanayi district have been contacted, personal info sheet, entrepreneur personality characteristics scale and entrepreneur potential scale have been used. SPSS 24,0 software is utilized in evalution of data. As a conclusion of this study it's been deducted that the businesspeople who are working in Kayseri Organize Sanayi district have entrepreneur personality characteristics.