Analyzing the factors affecting online shopping behavior of the consumers
Tüketicilerin online alışveriş davranışlarını etkileyen faktörlerin analiz edilmesi
- Tez No: 510077
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET BEŞKESE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Online Alışveriş, Tüketici Tutumları, B2C, Online Alışveriş Davranışı, Online Shopping, Consumer Attitudes, B2C, Online Shopping Behavior
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışmada, B2C (iş ile son tüketici arasında) online alışveriş pazarı dikkate alınmıştır. Bu tezin amacı, online alışveriş pazarında kullanılması önemli olabilecek bir rehber sağlamak niyetiyle, tüketicilerin online alışveriş davranışlarını etkileyen faktörleri istatistiksel araçlarla analiz etmiştir. Alana özgü yenilikçilik, öznel normlar, algılanan davranışsal kontrol ve tutum faktörleri analiz edilmiştir. Tutum faktörü finansal riskleri, ürün risklerini, kullanım risklerini, teslim edilememe risklerini, iade politikasını ve altyapı değişkenlerini içerir; bu ifadelerin online alışveriş davranışlarına yönelik tutum üzerindeki etkilerinin oranları incelenmiştir. Araştırma anket yöntemi ile uygulanmış ve bu ankete 307 kişi katılmıştır. Online alışveriş davranışını ölçen ifadelerin istatistiksel olarak yüksek oranda güvenirlilik gösterdiği gibi, ayrıca alanlara özgü yenilikçiliğin, öznel normların, algılanan davranışsal kontrolünün ve tutumun da istatistiksel olarak yüksek güvenirliği olduğu görülmüştür. Faktörlerin etkisini ölçmek için belirlenen hipotezler, regresyon analizi ile test edilmiştir. Bu çalışmanın bulguları,“algılanan davranış kontrolü”ve“öznel norm”ların online alışveriş davranışlarına herhangi bir anlamlı etkisi olmamasına rağmen,“algılanan riskler, iade politikası ve altyapı ögelerinin tutum üzerindeki etkisiyle”ve“alana özgü yenilikçilik”in tüketicilerin online alışveriş davranışları üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu görülmüştür. Ayrıca, alana özgü yenilikçilik, online alışveriş davranışı üzerinde tutuma göre daha yüksek bir etkiye sahiptir. Ayrıca sonuçlar finansal risklerin, ürün risklerinin, kullanım risklerinin, ürünün teslim edilememe risklerinin, uygunsuz iade politikalarının, yetersiz güvenlik hizmetinin ve siber yasaların eksikliğinin, online alışveriş davranışına yönelik tutumu olumsuz etkilediğini de göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, B2C ( business to consumer ) online shopping market has been taken into consideration. The purpose of this thesis is to analyze the factors affecting online shopping behavior of consumers by using statistical tools in order to provide a guide that could be important to be used in online market. Domain specific innovativeness, subjective norms, perceived behavioral control and attitude factors have been analyzed. Attitude factor includes financial risks, product risks, convenience risks, non-delivery risks, return policy and infrastructural variables; the effect rate of these variables on attitude towards online shopping behavior has been evaluated. The study has been applied with survey method and 307 participants have been attended in this survey. The statements which measured online shopping behavior have showed high statistical reliability as well as the statements measured seperately by domain specific innovativeness, subjective norms, perceived behavioral control and attitude. In order to measure the effect of factors, the identified hypotheses tested with regression analyzing. The outcomes of this study have showed that“attitude included perceived risks, return policy and infrastructural variables”and“ domain specific innovativeness”have significant effects on online shopping behavior although“perceived behavioral control”and“subjective norm”have not any significant effect. Furthermore, the effect rate of domain specific innovativeness is higher than the attitude on online shopping behavior. Results also indicated that financial risks, product risks, convenience risks, non-delivery risks, inconvenient return policies, inadequate security service and the lack of cyber law have negatively affected the attitude towards online shopping behavior.