Effect of augmented reality advertising on purchase intention
Arttırılmış gerçeklik kullanılan reklamların satın almaya etkisi
  1. Tez No: 510134
  2. Yazar: CİHANGİR PASTIRMACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BERİL DURMUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Arttırılmış Gerçeklik, Hologram, İnteraktif Reklam, Satınalma Niyeti, Geleneksel Reklam
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Pazarlama Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
ÖZET Reklam endüstrisinde, alışılagelmiş geleneksel metodların yanısıra, dijitalleşme ve teknolojik inovasyonların etkisi ile beraber dijital reklamclık metodlarının kullanımı son dönemlerde oldukça sık karşımıza çıkmaktadır. Gün geçtikçe gelişen teknoloji ile beraber, reklamcılar tüketicileri etkileyebilmek adına ilgili tüm imkanlardan faydalanmaktadır. Teknolojinin gelişmesi ile beraber yeni bir konsept olan Arttırılmış Gerçeklik, birçok farklı endüstride kullanıldığı gibi, reklamcılıkta da ilgiyle takip edilmekte ve kullanılmaktadır. İzleyicilere sağladığı interaktif ortam sayesinde, bu tip reklamlar ilgi çekici bulunmakta ve sürekli değişen, gelişen tüketici ihtiyaç ve isteklerine hizmet etmektedir. Hologram kullanımı ile sağlanan arttırılmış gerçeklik içeren reklamlar bu tarz reklamlara örnek olarak incelemekte ve tüketicilerin üzerinde yarattığı davranışsal, tavırsal, ve niyetsel değişiklikler araştırılmaktadır. Yapılan bu araştırmada, arttırılmış gerçeklik içeren reklamda eğlence, ağızdan ağıza reklam, bilgi vericilik, akılda kalıcılık, rahatsız edicilik, zaman ayırma isteği ve kullanım kolaylığı gibi faktörlerin tüketicilerin satınalmaya olan niyetlerindeki etkisinin ölçülmesi hedeflenmiştir. Karşılaştırma yapabilmek adına, ilgili faktörlerin geleneksel reklam örneği olan basılmış dergi reklamında da tüketicilerin satınalma niyetine etkileri incelenmiştir. Araştırmanın sonucunda, arttırılmış gerçeklik içeren reklam özelinde, ağızdan ağıza paylaşımın, bilgi vericiliğin, ve zaman ayırma isteğinin, tüketicilerin satınalma niyetlerini pozitif olarak etkilediği görülmüştür. Bununla beraber, eğlence faktörünün satınalma niyeti üzerinde direkt olarak herhangi bir etkisi saptanmamış olmasına rağmen, ağızdan ağıza paylaşım ile güçlü bir ilişkiye sahip olduğu görülmüştür. Bu sebeple, eğlence faktörü direkt olarak olmasa da dolaylı yoldan satınalma niyetine pozitif yönde etki etmektedir. Bahsi geçen tüm değişkenler ayrıca kendi içinde değerlendirilmiş olup, tüketicilerin arttırılmış gerçeklik içeren reklamı daha eğlenceli, paylaşmaya değer, akılda kalıcı bulduğu görülmüştür. Ayrıca, arttırılış gerçeklik içeren reklamın satınalmaya olan etkisinin, geleneksel reklama göre daha yüksek olduğu görülmektedir. Yapılan bu araştırmanın, pazarlama ve reklam literatürüne katkı sağlaması ve ileride yapılacak olan araştırmalara ışık tutması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Usage of Augmented Reality (AR) in advertisement industry is a relatively new concept when compared with the traditional advertisement and other digital advertisement methods. Hologram usage in AR advertisements has also been evolving with the rise of technology era, like other AR types. AR advertisements are seen as powerful examples of interactive advertising with their immersive medium presentation to customers. Prior research studies have revealed that there are various variables that have an effect on the behaviors, attitudes, and intentions of customers however, since the concept is new, there are not many research studies in the literature. In this research study, effecs of entertainment, word of mouth, informativeness, memorability, irritation, time-effort, and ease of use on purchase intentions of customers were investigated mainly for augmented reality hologram advertisement, and also for making comparison, results for traditional print magazine advertisement were examined. As a result of the study, it was understood that word of mouth, informativeness, and time-effort have a positive effect on purchase intention of customers, for AR advertisement. In addition, although entertainment construct has no direct correlation with purchase intention, due to its high relationship with word of mouth, it indirectly effect purchase intention of customers. All mentioned research constructs were also compared within themselves, and seen that respondents find augmented reality hologram advertisement, more entertaining, worth to share, easy to memorize and remember, and their intention to purchase is higher when compared with traditional print magazine advertisement. With the research findings of the study, it is aimed to contribute the marketing and advertising literature, and by taking the results of this study, future research can be conducted with the addition of various other variables in order to understand their correlation with purchase intention of customers. Keywords : Augmented Reality, Hologram, Interactive Advertising, Purchase Intention, Traditional Advertising