Beyond the screen: The psychological impact of augmented reality advertising on consumer's behavior and purchase intention
Ekranın ötesinde: Artırılmış gerçeklik reklamlarının tüketici davranışı ve satın alma niyeti üzerindeki psikolojik etkisi
  1. Tez No: 928350
  2. Yazar: LOUIZA DORIA KERRAD
  3. Danışmanlar: ASSOC. PROF. DR. ADNAN ÇORUM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Augmented Reality, Advertising, Consumer Behavior, Purchase Intentions, Emotional Engagement, Artırılmış Gerçeklik, Reklamcılık, Tüketici Davranışları, Satın Alma Niyeti, Duygusal Bağlılık
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
The amazing pace of development in Augmented Reality (AR) technology changes the advertisement dimension into a blend of reality and virtuality. The purpose of this study would be to derive the psychological effects of such types of advertising on consumer behavior and purchase intentions through the importance of perceived usefulness, emotional engagement, customer trust, Technology Readiness, and ease of use. Using a mixed-methods approach researchers collect survey data and qualitative interviews analyzing consumers' perceptions. Findings show that AR advertising produced significant emotional engagement in customers, built trust, improved perceptions of usefulness, and eased concerning use. This led to their increased purchase intentions, confirming AR's effectiveness as a marketing tool. The Comprehensive AR Impact Framework created by the research showcases pathways that AR walks through to affect consumer psychology. It simplifies interfaces, personalizes experiences through each person's exposure, and makes the trust through transparency being utility-driven and involved in decision-making. This study proves that augmented reality advertising is indeed a paradigm shift in the evolved way of consumer attitudes and behavior. From this, marketers can draw actionable findings for applying innovative, personalized, and engaging campaigns.
Özet (Çeviri)
Artırılmış Gerçeklik (AR) teknolojisindeki inanılmaz hızlı gelişim, reklamcılık boyutunu gerçeklik ve sanallığın bir karışımı haline getirmektedir. Bu çalışmanın amacı, bu tür reklamların tüketici davranışları ve satın alma niyetleri üzerindeki psikolojik etkilerini, algılanan fayda, duygusal bağlılık, müşteri güveni, teknolojiye hazır olma ve kullanım kolaylığının önemi üzerinden ortaya koymaktır. Araştırmacılar, karma bir yöntem kullanarak anket verileri ve nitel görüşmeler aracılığıyla tüketicilerin algılarını analiz etmişlerdir. Bulgular, AR reklamcılığının müşterilerde önemli duygusal bağlılık yarattığını, güven oluşturduğunu, fayda algısını iyileştirdiğini ve kullanım kolaylığını artırdığını göstermektedir. Bu durum, satın alma niyetlerinin artmasına yol açarak AR'ın etkili bir pazarlama aracı olduğunu doğrulamaktadır. Araştırmanın ortaya koyduğu Kapsamlı AR Etki Çerçevesi, AR'nin tüketici psikolojisini etkilemek için izlediği yolları sergilemektedir. Çerçeve; arayüzleri basitleştirmekte, kişisel deneyimler sunmakta ve şeffaflık yoluyla güveni artırarak kullanıcı odaklı ve karar verme süreçlerine dahil olmayı sağlamaktadır. Bu çalışma, artırılmış gerçeklik reklamcılığının tüketici tutumları ve davranışları üzerinde bir paradigma değişimi olduğunu kanıtlamaktadır.