Türkiye'de kamu görevlileri sendikalarının önündeki engeller: Toplu sözleşme süreci
The barriers to the public servants trade unions in Turkey: The collective contract process
- Tez No: 510137
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VELİ SIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: memur, memur sendikaları, grev hakkı, sendikacılık, zorunlu tahkim, Public servants, Public servants syndicates, the right to strike, trade unionism, compulsory arbitration
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu tez çalışmasının konusu“Türkiye'de Kamu Görevlileri Sendikalarının Önündeki Engeller: Toplu Sözleşme Süreci”olarak belirlenmiştir. Günümüzde, temel bir insan hakkı olan sendika hakkı pek çok ülkenin iç hukuk mevzuatında düzenlenmiştir. Sendika hakkı, ayrıca demokratikleşmenin vazgeçilmez bir unsuru olarak uluslararası sözleşmeler ile güvence altına alınmıştır. Türkiye Cumhuriyeti'nde çalışanların sendikal hakları, işçiler için 6356 sayılı Sendika ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununda ve memurlar için 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu'nda düzenlenmiştir. İşçi ve memur ayrımının bir sonucu olarak, memurların sendikal deneyimleri ve karşılaştıkları sorunlar da farklı özellikler gösterir. Çalışmanın amacı, tarihsel süreçte kamu görevlilerinin sendikal deneyimlerini incelemek ve kamu görevlileri sendikalarının toplu pazarlık sürecinde karşılaştığı sorunları tespit edip, çözüm önerileri sunmaktır. Bu amaca ulaşmaya çalışırken, sendikaların tanımı ve unsurları, kamu görevlisi kavramı, imzalanan uluslararası belgelerde kamu görevlilerinin sendikal hakları ve Türkiye'de kamu görevlilerinin sendikal hareketlerine ilişkin tarihsel gelişimi de incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of this thesis is determined as“The Barriers to the Public Servants Trade Unions in Turkey: The Collective Contract Process”. Today, the trade union rights, as a fundamental human right, regulated in the domestic legislation of many countries. The right to trade union is also guaranteed by international conventions as an indispensable element of democratization. In the Republic of Turkey, trade union rights of the employees are regulated for workers by the Law of Syndicates and Collective Bargaining (No. 6356); and for the public officers by the Law of Public Servants Syndicates and Collective Bargaining (No. 4688). As a result of the distinction between workers and civil servants, the trade union experiences of civil servants and the problems they face also have different characteristics. The aim of the present work is to examine the trade union experiences of public officials in the historical process, identify the problems faced by the public officials in the collective bargaining processes and to propose solutions. While trying to reach this goal, the definition and elements of the trade unions, the concept of public officials, trade union rights of public officials in international documents and historical development concerning the syndical movements of public officials in Turkey were also examined.