Aile dostu politikaların işgörenlerin kariyer tatminleri ve yaşam doyumlarına olan etkisi
Effects of family friendly policies on employees' career and life satisfaction
  1. Tez No: 510225
  2. Yazar: FUNDA ER ÜLKER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLEN ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Aile dostu politikalar, kariyer tatmini, yaşam doyumu, kooperatif işletme, banka, Family friendly policies, career satisfaction, life satisfaction, cooperative enterprise, bank
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Bu çalışmanın temel amacı; finans alanında yer alan kooperatif ve banka işletmelerindeki aile dostu politika uygulamalarının çalışanların kariyer tatminleri ve yaşam doyumlarına olan etkisini incelemek ve karşılaştırma yapmak olarak belirlenmiştir. Bu doğrultuda öncelikle, aile dostu politikalar, kariyer tatmini ve yaşam doyumu kavramlarına ilişkin bilgiler literatür taraması yapılarak sistematik bir biçimde verilmiştir. Araştırmanın örneklemini, Tarım Kredi Kooperatifleri Tekirdağ Bölge Birliği ve buraya bağlı 43 birim kooperatif işletmesi çalışanları ile yine Tekirdağ ili sınırları içerisinde faaliyet gösteren 8 özel bankanın çalışanları oluşturmaktadır. Toplam 280 çalışandan anket yöntemiyle elde edilen veriler öncelikle açıklayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi vasıtasıyla değerlendirilmiştir. Hipotezlerin testi içinse çok değişkenli istatistiki yöntemlerden Yapısal Eşitlik Modeli kullanılmıştır. Ayrıca iki ve ikiden fazla örneklem grubu arasındaki farklılığı tespit etmek amacıyla t-testi ve tek yönlü varyans analizi (one way anova testi) yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda elde edilen bulgulara göre; çalışanların örgütlerindeki izin politikalarına ilişkin koşulları olumlu gördükleri, buna karşılık destekleyici ve esnek çalışma koşularını içeren bir iş ortamına sahip olmadıklarını düşündükleri sonucuna ulaşılmıştır. Bu bağlamda, destekleyici ve esnek çalışma koşullarına ilişkin bu olumsuz algının çalışanların kariyer tatmini ve yaşam doyumu düzeylerini azaltması beklenmektedir. Ayrıca kooperatif çalışanlarının kariyer tatmini ve yaşam doyumu düzeylerinin banka çalışanlarına göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to make comparisons, and to examine the effects of family-friendly policies on career and life satisfaction levels of the employees in cooperative and banking enterprises within the field of finance. In this respect, brief information about the concepts of family-friendly policies, and career and life satisfactions were given systematically through literature review. The research sample of the study comprised of employees from Agricultural Credit Cooperatives Tekirdağ Regional Association and 43 employees from the cooperative enterprises operating under Agricultural Credit Cooperatives Tekirdağ Regional Association, and the employees from 8 private banks within the provincial borders of Tekirdağ. The survey data, which were collected through survey method from 280 employees, were first evaluated through explanatory and confirmatory factor analysis. One of the multi-variable statistical methods, Structural Equation Model, was used to test the hypotheses. In addition, t-test and one-way ANOVA tests were performed to determine the differences between two or more sample groups. Based on the findings obtained from the analyses, it was concluded that the employees have a positive view on the leave policies of their organizations, however, they also believe that their work environment should be more supportive, and their working conditions should be more flexible. Within this context, this negative perception on lack of supportive and flexible working conditions is expected to reduce the levels of career and life satisfaction of employees. In addition, the career and life satisfaction levels of cooperative employees were found to be higher than the career and life satisfaction levels of bank employees.