Temel eğitimden ortaöğretime geçiş sınavının (TEOG) DKAB dersine yansımalarına ilişkin öğretmen görüşleri
Teachers' view about reflections of TEOG on religions and moral knowledge course
- Tez No: 510288
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET ŞEVKİ AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: TEOG, DKAB, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Sınav, Ortak Sınav, TEOG, DKAB, Religious Culture and Moral Knowledge Course, Exam, Central Examination
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi, eğitim tarimizde ilk defa TEOG sayesinde diğer derslerin ağırlığında merkezî bir sınavda yer almıştır. Bu sınavın adı“TEOG”dur. Bu araştırmada Millî Eğitim Bakanlığı tarafından 2013 yılında yapılmaya başlanan ve 2017 yılında kaldırılan TEOG sınavının, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersine yansımaları hakkında öğretmen görüşlerini ortaya koymak amaçlanmıştır. TEOG sınavının; dersin planlanması, öğretim süreci, ölçme değerlendirme vb. ilgili işlemlere yansımalarının olup olmadığını belirlemek, varsa yansımaların neler olduğunu öğretmenlerin gözüyle ortaya koymak oldukça önemlidir. Nitel desenli bu çalışmada, öğretmen görüşleri, görüşme tekniği kullanılarak elde edilmiştir. Bu bağlamda 20 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni ile bireysel görüşülmüştür. Araştırma sonucunda TEOG'un DKAB dersinin planlanmasını, öğretim sürecini ve özellikle ölçme değerlendirme işlemlerini, çoğunlukla olumsuz etkilediği ortaya çıkmıştır. Ayrıca öğrencilerin, velilerin ve idarecilerin TEOG sınavı bağlamında derse yönelik ilgilerinin arttığı, buna bağlı olarak ders notlarının yüksek olması yönünde beklentiye girdikleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Religious Culture and Moral Knowledge Course took place for the first time in a central examination with the equal value of other lessons in our education history thanks to TEOG. TEOG is the name of the exam. In this research, it is aimed to present the views of the teachers about reflections of TEOG, which was begun in 2013 and given an end in 2017 by the Ministry of Education, to the Religious Culture and Moral Knowledge Course. In order to determine whether the TEOG has effect on planning the lesson, teaching process, assessment and evaluation etc. or not, if so, it is really important to release these reflections from teachers' point of view. In this qualitatively patterned work, teachers' views were taken by using interview technique. Within this context, 20 Religious Culture and Moral Knowledge Course teachers were interviewed individually. At the end of this research it is identified that TEOG has usually negative effects on Religious Culture and Moral Knowledge Course's teaching process, especially assessment and evaluation. Additionally, in the context of TEOG, it was observed that the interests of students, parents and managers to lesson increased, and depending on this, they anticipated to have high marks.