Hemşirelerde fiziksel aktivite düzeyi ile yaşam kalitesi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between level of physical activity and quality of life in nurses
  1. Tez No: 510332
  2. Yazar: FİKRET KILINÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURAN TOSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Fiziksel aktivite, yaşam kalitesi, hemşire, Physical activity, quality of life, nurses
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZET FİKRET KILINÇ, HEMŞİRELERDE FİZİKSEL AKTİVİTE DÜZEYİ İLE YAŞAM KALİTESİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ, HEMŞİRELİK ANABİLİM DALI TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI GAZİANTEP 2018 Bu çalışma, hemşirelerde fiziksel aktivite düzeyi ile yaşam kalitesi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amacıyla yapılmış tanımlayıcı tipte bir araştırmadır. Araştırma Haziran-Ekim 2017 tarihleri arasında, gerekli kurumsal izinler alınarak, Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde gerçekleştirildi. Araştırmanın örneklemini çalışmaya katılmayı kabul eden 442 hemşire oluşturdu. Verilerin toplanmasında“Kişisel Bilgi Formu”,“Uluslararası Fiziksel Aktivite Değerlendirme Anketi Kısa Formu”,“SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerin istatistiksel analizi, SPSS for Windows Version 21.00 paket programı kullanılarak Ki-kare testi, İki Ortalama Arasındaki Farkın Önemlilik Testi (t test) ve ANOVA testleri ile yapıldı. Hemşirelerin %48'inin fiziksel aktivite düzeyinin düşük, %19.9'unun fiziksel aktivite düzeyinin yeterli olduğu belirlendi. Erkek, bekar ve 20-30 yaş grubundaki hemşirelerin fiziksel aktivite düzeyinin daha yüksek ve gruplar arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu bulundu. Hemşirelerin yaşam kalitesi puan ortalamaları sırasıyla, fiziksel fonksiyon için 74.98±19.93, fiziksel fonksiyona bağlı rol kısıtlılığı için 70.99±37.93, bedensel ağrı için 64.02±20.01, genel sağlık için 56.54±15.62, mental sağlık için 64.48±16.24, emosyonel fonksiyona bağlı rol kısıtlılığı için 69.39±40.38, sosyal fonksiyon için 62.75±25.75 ve canlılık/enerji alt boyutu için 53.59±19.55 olarak bulundu. Yaş, cinsiyet, eğitim, medeni durum, beden kitle indeksi, kronik hastalık ve sürekli ilaç kullanma durumlarının yaşam kalitesinin alt boyutlarını etkileyen faktörler olduğu görüldü. Hemşirelerin fiziksel aktivite düzeyleri arttıkça yaşam kalitesinin tüm alt boyut puanlarının arttığı, emosyonel rol kısıtlılığı hariç tüm alt boyutlarda yaşam kalitesi ile fiziksel aktivite düzeyleri arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu görüldü. Sonuç olarak, fiziksel aktivitenin yaşam kalitesini arttırdığını, fiziksel aktivite düzeyi arttıkça yaşam kalitesinin de yükseldiği belirlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FİKRET KILINÇ, EVALUATION OF THE RELATIONSHIP BETWEEN LEVEL OF PHYSICAL ACTIVITY AND QUALITY OF LIFE IN NURSES, NURSING MASTER'S DEGREE PROGRAM WITH THESIS GAZİANTEP 2018 This study is a descriptive study designed to evaluate the relationship between level of physical activity and quality of life in nurses. The research was carried out between June and October 2017 in Adıyaman University Training and Research Hospital with the necessary institutional permissions. The research sample was consisted of 442 nurses who were willing to participate in the study.“Personal Information Form”,“International Physical Activity Questionnaire Short Form”,“SF-36 Quality of Life Questionnaire”were used for the data collection. Statistical analysis of the data obtained from the study was performed using the SPSS for Windows Version 21.00 package program, Chi-square Test, Two Independent Sample t test and ANOVA tests. It was determined that 48% of nurses had low physical activity level and 19.9% had sufficient physical activity level. Male, single and 20-30 age group nurses had higher level of physical activity and the difference between the groups was found to be statistically significant. It was found that the mean scores of the quality of life of nurses, respectively, 74.98±19.93 for physical function, 70.99±37.93 for role-physical, 64.02±20.01 for bodily pain, 56.54±15.62 for general health, 64.48±16.24 for mental health, 69.39±40.38 for role-emotional, 62.75±25.75 for social function, and 53.59±19.55 for vitality/energy. Age, gender, level of education, marital status, body mass index, chronic illness and drug use were found to be factors affecting the quality of life. It was found that as physical activity levels of nurses increase, all subscale scores of life quality increase; and the difference between physical activity levels and the quality of life was statistically significant in all subscales except role-emotional. As a result, it was determined that physical activity increases quality of life and quality of life increases with increasing physical activity level.