Koroner arter hastalığı olan bireylerde sağlıklı yaşam biçimi davranışları ve yaşam kalitesinin incelenmesi
Investigation of healthy lifestyle behaviors and quality of life in individuals with coronary artery disease
  1. Tez No: 510373
  2. Yazar: SİMA ANNAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURAN TOSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: koroner arter hastalığı, sağlıklı yaşam biçimi davranışları, yaşam kalitesi, hemşirelik, coronary artery disease, healthy lifestyle behavior, quality of life, nursing
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZET SİMA ANNAÇ KORONER ARTER HASTALIĞI OLAN BİREYLERDE SAĞLIKLI YAŞAM BİÇİMİ DAVRANIŞLARI VE YAŞAM KALİTESİNİN İNCELENMESİ, HEMŞİRELİK ANABİLİM DALI TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI GAZİANTEP 2018 Bu çalışma, Koroner Arter Hastalığı (KAH) olan bireylerde sağlıklı yaşam biçimi davranışları ve yaşam kalitesinin incelenmesi amacıyla yapılmış, tanımlayıcı ve kesitsel tipte bir araştırmadır. Araştırma 01 Haziran - 01 Aralık 2017 tarihleri arasında, gerekli kurumsal izinler alınarak, Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı'nda gerçekleştirildi. Araştırma, en az bir ay önce KAH tanısı konulan, 18 yaş ve üzeri, mental hastalığı ve iletişim sorunu olmayan ve araştırmaya katılmaya gönüllü olan 202 hasta ile yapıldı. Verilerin toplanmasında“Hasta Bilgi Formu”,“SYBDÖ II”,“Euro Qol-5D Avrupa Yaşam Kalitesi Ölçeği VAS”kullanıldı. Araştırmadan elde edilen verilerin istatistiksel analizi, SPSS for Windows Version 15.00 paket programı kullanılarak, Korelasyon analizi, İki Ortalama Arasındaki Farkın Önemlilik Testi (t test) ve ANOVA testleri ile yapıldı. Hastaların Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği II toplam puan ortalamaları (117,01±18,85) ile EQ-5D Yaşam Kalitesi Ölçeği indeks (0,61±0,29) ve VAS skor ortalamalarının (60,24±14,26) düşük olduğu belirlendi. Hastaların en az uyguladıkları sağlıklı yaşam biçimi davranışının fiziksel aktivite/egzersiz olduğu görüldü. Hastaların EQ-5D indeks ve Visual Analog Skala skorları ile SYBDÖ II toplam puan ortalamaları arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu, SYBDÖ II puanları artarken EQ-5D indeks ve VAS skorlarının da arttığı belirlendi. Cinsiyet, eğitim düzeyi, çalışma ve ekonomik durum ile tanı sürelerinin hastaların sağlıklı yaşam biçimi davranışlarını uygulama durumlarını ve yaşam kalitelerini etkilediği ve farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu görüldü. Sonuç olarak, hastaların sağlıklı yaşam biçimi davranışlarını uygulama durumları arttıkça yaşam kalitelerinin de yükseldiği belirlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SIMA ANNAC INVESTIGATION OF HEALTHY LIFESTYLE BEHAVIORS AND QUALITY OF LIFE IN INDIVIDUALS WITH CORONARY ARTERY DISEASE, NURSING MASTER'S DEGREE PROGRAM WITH THESIS GAZİANTEP 2018 This study is a descriptive and cross-sectional study designed to investigate healthy lifestyle behaviors and quality of life in individuals with Coronary Artery Disease (CAD).The research was carried out between 01 June and 01 December 2017 in Gaziantep University Şahinbey Research and Training Hospital Cardiology Department with the necessary institutional permissions.The study was conducted with 202 patients aged 18 years and over who were diagnosed with CAD at least one month before, who had no mental and communication problems and were willing to participate in the study.“Patient Information Form”,“Healthy Lifestyle Behavior Scale II”,“EuroQol-5D Quality of Life Scale”wereused for the data collection.Statistical analysis of the data obtained from the study was performed using the SPSS for Windows Version 15.00 package program, Correlation, Two Independent Sample t test and ANOVA tests.It was determined that the mean scores of the Healthy Lifestyle Behaviors Scale II (117,01 ± 18,85), the EQ-5D Quality of Life Scale index (0,61 ± 0,29) and VAS score (60,24 ± 14,26) were low. It has been shown that the least applied healthy lifestyle behavior of the patients was physical activity/exercise. It was determined that there was a significant positive correlation between the EQ-5D index and VAS scores of the patients and the mean scores of the Healthy Lifestyle Behavior Scale II, and that the EQ-5D index and VAS scores were increased while the Healthy Lifestyle Behavior Scale II scores increased.It has been found that gender, level of education, working and economic status and duration of diagnosis affect patients' healthy lifestyle behaviors and quality of life, and the difference was statistically significant.As a result, it was determined that the quality of life of the patients increased as the conditions of healthy lifestyle behaviors increased.