Şeyh Galip'in Hüsn ü Aşk'ında bilgi, varlık ve ilahî aşk
Shaykh Ghālib's Husn u 'Ashq on knowledge, existence and divine love
- Tez No: 510392
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMET FATİH KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Şeyh Galip, Mevlevî, Divan Şiiri, Tasavvuf, Vahdet-i Vücûd, Shaykh Ghālib, Mawlawiyya, Dīwān Poetry, Mysticism, al-Waḥdat al-Wujūd
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Osmanlı divan şiirinin son büyük temsilcisi sayılan Şeyh Galip, XVIII. asırda Osmanlı Devleti'ndeki kültür, sanat ve düşünce hayatının önemli bir temsilcisi olmuş, dönemin padişahı III. Selim ile yakınlığı dolayısıyla saray ve çevresinden ilgi görmüş, diğer Mevlevî şairler gibi Mevlana'dan etkilenmiş ve bunu şiirlerinde göstermiştir. Şeyh Galip, Mevlevî bir mutasavvıf olduğundan şiirlerinde yoğun olarak tasavvuf felsefesi izleri görülür. Ondaki bu tasavvuf felsefesi, İbnü'l-Arabî'nin vahdet-i vücûd sistemi merkez alınarak oluşturulmuştur. Şiirlerindeki bu tasavvuf sistemini İran ve Hint kökenli bir divan şiiri akımı olan Sebk-i Hindî'nin edebiyat felsefesi ve tekniğiyle bizlere sunmuş ve yepyeni bir şiir dilini ortaya çıkarmıştır. Şeyh Galip'in diğer eserleriyle birlikte Hüsn ü Aşk mesnevisi ve Divan'ı edebiyat, tasavvuf ve hayat felsefesini yansıtan en önemli eserlerindendir. Bu tezde de Şeyh Galip'in Hüsn ü Aşk'ındaki tasavvuf felsefesi bu eserlerden hareketle ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Shaykh Ghālib, accepted as one of the most important representative of Ottoman dīwān poetry, had become important representative of Ottoman culture, art and thought. He drew interestin the Ottoman palace because of his close relationship with Sultan SelimIII. Like other Mawlawī poets, he was influenced by Jalāl al-Dīn al-Rūmī and showed themain characteristics of Mawlawiyya in his writings. In the poems of Shaykh Ghālib, the signs of the Islamic mystical philosophy are seen clearly, because Shaykh Ghālib was a mystic person. His mystical philosophy is formed at the centre of the waḥdat al-wujūd system by Ibn al-ʿArabī. He presented these mystical elements in his poems with the philosophy of literature and method of sabk-i hindī, a trend of dīwān poetry in Iran and India. Therefore, he could create a new poetry language. Among the many literary works of Shaykh Ghālib, his mathnawī of Ḥusn u ʿAshq and Dīwān are the most important works reflecting his philosophy of literature, mysticism and life. In this dissertation, Shakh Ghālib's mystical philosophy is examined in the context of knowledge, existence and divine love in his mathnawī of Ḥusn u ʿAshq.