Mesleki müzik eğitimi veren kurumlarda kemane eğitiminin incelenmesi
Examination of kemane education in vocational music education institutions
  1. Tez No: 510398
  2. Yazar: DENİZ DİNCEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SONER ALGI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Kemane, Kemane Eğitimi, Türk Halk Müziği, Kemane, Kemane Education, Turkish Folk Music
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu araştırma; lisans düzeyinde Geleneksel Türk Halk Müziği icracısı yetiştiren üniversitelerde kemane eğitiminin durum değerlendirmesini ve eksiklerini bulmayı amaçlamaktadır. Araştırmada konuyla ilgili olarak daha önce yapılmış çalışmalar literatürden taranmış, alanında uzman öğretim elemanlarına yarı yapılanmış görüşme soruları uygulanmış, Türkiye' de lisans düzeyinde 2017-2018 bahar yarıyılında örgün öğrenime devam eden ve ilgili üniversitelerde kemane dersi alan öğrencilere yarı yapılanmış görüşme formu uygulanmıştır. Elde edilen bulgu ve sonuçlar ışığında; kemane dersinin bir öğrenci için haftada en az 4 saat olması, öğrencilere farklı müzik türlerinden örnekler de öğretilmesi, keman eğitiminde kullanılan nüans, artikülasyon ve parmak numaraları gibi terminolojilerin kemane eğitiminde de kullanılması, alan ile ilgili yazılı kaynak ve metot eksikliği, kemane dersinin belirli bir müfredata uygun yapılması gibi konuların üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research; the results of examining the results of the attitudes of the students of the kemane who are studying at universities educating the Traditional Turkish Folk Music performer at the undergraduate level. By means of the findings and conclusions obtained, it is aimed to educate all kinds of Traditional Turkish Folk Music and to equip it with advanced and advanced kemane performances. On the subject in the study scanned the literature previously conducted studies, applied expert instructors to structured interview questions in the field, Turkey's ongoing formal education at the undergraduate level in the 2017-2018 spring semester and the relevant universities in kemane course, the students Likert-type questionnaire. The findings and results of the present study revealed that kemane course hours should be increased to four hours per week. Additionally, teaching the varieties of music genres and the terminology used in violin education such as nuance, articulation and finger techniques should be taught to kemane learners. The present study also highlighted the lack of written sources and methods as well as the lack of preplanned curriculum for kemane education.